Több mint 3000 éves hettita templom rongálódott meg a török támadásban

Súlyos károkat szenvedett a kolosszális bazaltoroszlánjairól híres templom.

MN
2018. 01. 29. 18:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyosan megrongálódott egy több mint 3000 éves szír-hettita templom a török hadseregnek az északnyugat-szíriai Afrín körzetben vasárnap végrehajtott támadásában –számolt be az MTI.

A londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) és a szíriai műemlékvédelmi hatóság közlése szerint a légitámadás súlyosan érintette az Ain Dara templomot, amely az időszámítás előtti 1300 és 700 közötti arámi korszakból származik.

A neohittita épület 60 százalékát lerombolta a támadás. A damaszkuszi műemlékvédelmi hatóság szerint ez „a Krisztus előtti első század egyik legfontosabb arámi épülete volt Szíriában\".

Mámun Abdulkarim, a szíriai régészeti hivatal korábbi vezetője elmondta: a templom, amelyet 1982-ben fedeztek fel, különleges, kolosszális bazaltoroszlánjairól híres. Abdulkarim szerint a légitámadás „3000 évnyi civilizációt rombolt le”.

A szakértő a pusztítást a palmürai Baál-templom lerombolásához hasonlította és hangot adott a Szíria északnyugati részén lévő többi antik helyszín biztonsága iránti aggodalmának.

A hírügynökségek szerint a török hadsereg vasárnap a korábbi napokhoz képest sokkal erőteljesebb tüzérségi támadásokat és légi csapásokat hajtott végre az Afrín körzetben.

A török hadsereg január 20-án indított hadműveletet a Kurd Népvédelmi Erők (YPG) nevű fegyveres szervezet ellen Szíria Törökországgal határos részén. Ankara az Olajág nevű hadművelettel vissza akarja szorítani a kurdokat, hogy úgynevezett biztonságos zónát alakítson ki a határvidéken mintegy 30 kilométeres sávban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.