Trump: A szankciók hatása lehet, hogy a rakétás ember nyit Dél-Korea felé

Az amerikai kormány információi szerint Phenjan újabb rakétakísérletre készül.

MN
2018. 01. 03. 6:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washington kész további szankciókra Észak-Korea ellen, ha Phenjan újabb rakétakísérletet hajt végre – mondta Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a világszervezet székhelyén, New Yorkban, hozzátéve, hogy az amerikai kormány információi szerint Phenjan újabb rakétakísérletre készül. „Remélem, ez végül nem történik meg” – szögezte le. Hangsúlyozta, hogy ha az ázsiai kommunista ország vezetése mégis végrehajt újabb kísérletet, mindenképpen újabb szankciókat kell hozni ellene. „A civilizált világnak egységesnek és ébernek kell maradnia egy haramia ország atomarzenál fejlesztésére irányuló programjával szemben” – fogalmazott a nagykövet. Hozzátette: az Egyesült Államok soha nem egyezik bele, hogy Észak-Koreának atomfegyvere legyen.

Kedden Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésben fejezte ki elégedettségét, mert szerinte az Észak-Korea elleni szankciók kezdik éreztetni hatásukat. Az elnök legalábbis ekként értékelte Kim Dzsongun észak-koreai vezető nyitását Dél-Korea felé. „Először fordul elő, hogy a rakétás ember beszélni akar Dél-Koreával. Ez talán jó hír, talán nem. Majd meglátjuk” – írta bejegyzésében Trump.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető utasítást adott arra, hogy közép-európai idő szerint szerda reggel 7 óra 30 perckor állítsák helyre a két Korea közötti kommunikációs forródrótot, amelyet Phenjan két éve megszüntetett, és amelyen most Észak-Korea téli olimpiai részvételéről tárgyalnának hivatalosan – jelentette be a két Korea közötti ügyekért felelős phenjani hivatal vezetője egy tévé- és rádióközleményben. „Gyakorlati kérdésekről fogunk tárgyalni az esetleges olimpiai küldöttségünkkel kapcsolatban” – tette hozzá Li Szongvon. 

Dél-Korea az előző nap tett javaslatot magas szintű tárgyalásokra a két ország között arról, hogy Észak-Korea februárban vegyen részt a téli olimpián a dél-koreai Phjongcshangban. Újévi köszöntőjében ugyanis Kim Dzsongun azt mondta, kész párbeszédet kezdeni Szöullal, és mérlegelni fogja, hogy országa részt vegyen-e az olimpián. Cso Mjunggjon dél-koreai országegyesítési miniszter kedden közölte: a kormány azt javasolja, hogy január 9-én Panmindzsonban tartsanak magas szintű egyeztetéseket a kétoldalú tárgyalások újraindítása jegyében. E határ menti településen írták alá a koreai háborút (1950–1953) lezáró tűzszüneti megállapodást.

A két ország közötti tárgyalások újraindításával kapcsolatban azonban Csoj Hjunszo dél-koreai védelmi minisztériumi szóvivő emlékeztetett arra, hogy az eddigieknél részletesebb választ várnak a július óta tett tárgyalási javaslataikra. Li Szongvon szerdai közleményében azonban nem esett szó arról, hogy Phenjan elfogadja-e Szöul javaslatát a január 9-i tárgyalásokra. A kommunikációs forródrót fizikailag mindig létezett. Phenjan azért állította le a működését 2016 februárjában, mert így tiltakozott az ellen, hogy Dél-Korea bezárta a két ország közös ipari komplexumát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.