Trump: Irán kudarcot kudarcra halmoz, megérett az idő a változásra

Az amerikai elnök szerint „a nagyszerű iráni népet évek óta elnyomják”, és „vágyik a szabadságra”.

MTI
2018. 01. 01. 16:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A nagyszerű iráni népet évek óta elnyomják. Ez a nép hiányt szenved élelemből, és vágyik a szabadságra. Az iráni népet emberi jogaival együtt vagyonától is megfosztják” – írta az elnök.

Iránban csütörtökön tüntetések sorozata kezdődött, kezdetben az áremelkedések, a munkanélküliség és a korrupció miatt, később politikai jelleggel, az állami és vallási vezetők leváltását követelve. A tüntetők többször összetűztek a biztonsági erőkkel, a demonstrációkon 12 ember meghalt, többtucatnyit őrizetbe vettek.

Trumpnak ez már a harmadik nyilatkozata a friss iráni eseményekkel kapcsolatban. „Sok jelentés szól arról, hogy békés tüntetéseket tartottak iráni állampolgárok, akiknek elegük van a hatalmi korrupcióból, az ország vagyonának eltékozlásából és a pénznek a terrorizmus külföldi támogatására használásából. Az iráni kormánynak tiszteletben kellene tartania az emberek jogait, köztük a szólásszabadságot. A világ figyel!” – írta először, péntek este. „Az elnyomó rezsimek sohasem tartanak örökké” – írta a második üzenetben. „Az egész világ tisztában van azzal, hogy a jó iráni nép változást akar, és – az Egyesült Államok masszív katonai erejét leszámítva – az iráni nép az, amitől az ország vezetői a legjobban tartanak” – tette hozzá.

A tüntetéseken először szombat éjjel Dorudban halt meg két ember, tisztázatlan körülmények között. Ugyanebben a városban vasárnap is meghalt két ember, egy városvezető közlése szerint a tüntetők lelöktek egy tűzoltóautót egy lejtőn, a jármű összeütközött egy személygépkocsival, és a benne utazó két ember meghalt. Vasárnap Izéh városban két embert agyonlőttek, többen súlyosan megsebesültek. Ezenkívül az állami tévé szerint „feltehetőleg lelőttek” hat embert a nyugati Tujszerkán városban.

A hatóságok váltig állítják, hogy a rendfenntartó erők nem lőnek tüntetőkre, a haláleseteket „bajkeverők” és „ellenforradalmárok” okozzák.

Az állami tévé felvételeket mutatott be a demonstrációkon okozott károkról, több mint 50 városból. „Néhány tüntető megpróbálta elfoglalni a helyi rendőrségeket és katonai bázisokat, de a biztonsági erők ellenállást tanúsítottak” – hangzott el a híradásban a helyszínek megnevezése nélkül.

A közösségi médiában nyilvánossá tett magán-videófelvételek tanúsága szerint a tüntetők sok helyen megtámadtak, illetve felgyújtottak középületeket, vallási épületeket, bankfiókokat, a Baszidzs vallási milícia kapitányságait és rendőrautókat. Magánüzenetekben újabb tüntetésekre hívták az irániakat Teheránba és ötven másik városba.

Hasszán Róhani iráni elnök – azután, hogy vasárnap „teret” követelt a népnek a bírálatokra –, hétfőn figyelmeztetett, hogy „az iráni nép választ fog adni a zavarkeltők törpe kisebbségének”. „A kormány nem lesz türelmes azokkal szemben, akik kárt tesznek a közvagyonban, megbontják a közrendet, és zavargást szítanak” – jelentette ki Róhani az állami televízióban sugárzott beszédében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.