Trump: Keményen fogalmaztam, de nem ezeket a szavakat használtam

Az amerikai elnök a Twitteren cáfolta, hogy pöcegödörnek nevezte volna egyes bevándorlók szülőhazáját, köztük Haitit.

MTI
2018. 01. 12. 13:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump az MTI szemléje szerint azt írta Twitterén: keményen fogalmazott a bevándorlásról szóló, a törvényhozókkal folytatott csütörtöki találkozón, de nem ezeket a szavakat használta. Ismeretes, a lapunk által is szemlézett amerikai sajtó a tanácskozáson jelen lévő Richard Durbin demokrata párti szenátorra hivatkozva közölte, hogy az elnök így fogalmazott: „Miért mindenki a szarfészek országokból jön hozzánk?”, haiti, salvadori és afrikai bevándorlók szülőhazájára utalva. Majd azt sugalmazta, hogy inkább olyan országokból kellene „behozni” bevándorlókat, mint Norvégia, amelynek kormányfőjét szerdán fogadta a Fehér Házban.

A médiabeszámolók szerint a szövegkörnyezetből egyértelmű volt, hogy Donald Trump kikre célzott, a törvényhozókkal ugyanis éppen a természeti katasztrófák elől Haitiból és Salvadorból érkezőknek átmenetileg megadott tartózkodási engedély visszavonásáról tanácskozott. A kormányzat a héten jelentette be, hogy az átmeneti időre befogadott bevándorlóknak 2019 őszéig vagy el kell hagyniuk az Egyesült Államokat, vagy jogilag rendezniük kell a helyzetüket. A haitiakat Trump meg is nevezte. „Miért is kellene nekünk még több haiti? El kell őket távolítani” – mondta.

Twitterén az elnök több üzenetet is küldött, amelyben azt ecseteli, hogy a gyermekként szüleikkel érkező illegális bevándorlók helyzetét rendezni hivatott törvényhozási javaslatról egyeztettek, és egyáltalán nem volt elégedett vele; „nagy visszalépésnek” nevezte. Azt írta, a terv nem biztosított volna elég pénzt a határon építendő falra, rontott volna a vízumlottón és az általa „láncbevándorlásnak” nevezett jelenségen.

„Így az Egyesült Államok kénytelen lett volna sok embert befogadni olyan országokból, ahol magas a bűnözés, és nem jó a helyzet, de én egyéni érdemeken alapuló bevándorlási rendszert akarok” – hangsúlyozta üzeneteiben Donald Trump.

A The Washington Post című amerikai lap tudósítása szerint a tanácskozáson jelen lévő, demokrata párti és republikánus törvényhozókat egyaránt megdöbbentették az elnök szavai. A demokrata párti Luis Gutiérrez képviselő úgy nyilatkozott, hogy az elnöki megjegyzések „megrendítik majd a bevándorlási politikáról folytatott tárgyalások iránti bizalmat”. Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor, aki szintén jelen volt a megbeszélésen, nem kívánta kommentálni az elnök által mondottakat, míg Utah állam republikánus képviselőnője, Mia Love, akinek családja Haitiból érkezett az Egyesült Államokba, Twitter-bejegyzésében „udvariatlannak, megosztónak és elitistának” minősítette Trump szavait.

A csütörtök délutáni megbeszélésen egyébként a törvényhozók azt javasolták, hogy vissza kellene állítani a természeti katasztrófák, járványok vagy háborúk sújtotta országokból érkezőknek nyújtott, átmenetileg védett státust, és „cserébe” felajánlották, hogy megszavaznak másfél milliárd dollárt az amerikai–mexikói határra tervezett fal megépítésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.