Újabb csapás az afgán hadseregre

A kormányhű fegyveres erők lettek ismét a terroristák célpontjai.

Ruzsbaczky Zoltán
2018. 01. 29. 16:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegy afgán katona megölésével fokozták tovább a rendfenntartók elleni terrorhadjáratukat az országot immár évtizedek óta káoszban tartó radikális iszlamisták. Ezúttal az Iszlám Állam támadt a kormányerők embereire. Az akció helyi idő szerint hajnali öt óra körül kezdődött, és öten vettek benne részt: négyüket az őrök ártalmatlanná tették, egyiküket pedig őrizetbe vették. A célpont egy kabuli katonai akadémia volt, végül az órákig tartó lövöldözés egy, az intézmény melletti őrhelyen zajlott. A csaknem tucatnyi egyenruhás áldozat mellett tizenhatan megsérültek.

A katonai bázis ellen indított támadás annak az évek óta alkalmazott taktikának a része, amellyel a dzsihadisták el akarják rettenteni az afgánokat a katonai vagy a rendőri szolgálattól. Tavaly októberben egy kabuli öngyilkos merényletben 21 katonát gyilkoltak meg, de a radikálisok napi szinten fenyegetik meg az egyenruhások otthon maradt családjait. Éppen ezért, bár jelenleg is próbálják felkészíteni a hadsereget arra, hogy önállóan is képes legyen a helyén tartani az afgán kormányt – vagy legalábbis nem elveszíteni az ország területének azt a nagyjából 66 százalékát, amelyet a központi kabinet az irányítása alatt tart –, az ország fő védelmi ereje képtelen megfelelő mennyiségű embert toborozni, majd elérni, hogy ne dezertáljanak.

Hiába próbálja az Egyesült Államok más nyugati nemzetek élére állva ütőképes erővé képezni az afgán hadsereget, az állományból rengetegen távoznak engedély nélkül részben a radikálisok fenyegetése, részben pedig a korrupció miatt. Sok katonából állítólag hiányzik az elhivatottság, sokan azért jelentkeznek a hadsereghez (de ugyanez igaz a rendőrségre is), mert nem találnak más munkát. További hátráltató tényező, hogy a rendfenntartók közé beálló fiatalokat sokszor a családjuktól távol helyezik el. És ha ehhez hozzávesszük, hogy Afganisztánban nemcsak hogy három évtizede nincs béke, és a polgárháborúban csak 2016-ban hétezer rendőrt és katonát gyilkoltak meg, már nem is olyan nehéz megérteni az afgán egyenruhások demotiváltságát.

Megfigyelhető az is, hogy mind a tálibok, mind az Iszlám Állam a korábbiaknál jóval erősebben koncentrálja terrorakcióit Kabulra. A kormány szerint mindez annak következménye, hogy a hadsereg sikeresen tört előre az utóbbi időszakban, persze jórészt az Egyesült Államok légi támogatásának köszönhetően. Elemzések szerint azonban a főváros gyakoribb megtámadásának oka, hogy egyszerűen hatékonyabb Kabulban robbantani, ha nagyszámú afgánt akarnak kiábrándítani a kormányból. Egy héttel ezelőtt 22 ember halt meg, amikor dzsihadisták támadást indítottak egy kabuli szálloda ellen, most hétvégén pedig több mint száz embert öltek meg tálibok egy öngyilkos robbantással.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.