Újabb ezrek menekültek el a tűzhányó kitörése miatt a Fülöp-szigeteken

Több mint 55 ezer ember átmeneti szálláson húzta meg magát, hatezren máshol kerestek menedéket.

MTI
2018. 01. 24. 7:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 55 ezer ember átmeneti szálláson húzta meg magát, hatezren máshol kerestek menedéket.

Az elmúlt másfél napban fokozódott a vulkáni tevékenység a hegynél, a tűzhányóból többször is 500-600 méter magasra lövellt a láva, és volt, hogy ez akár egy órán át tartott. A kráterből mindeközben 5 kilométer magas hamuoszlop emelkedett az égre.

A vulkán közelében 17 település iskoláit bezárták, és mintegy 56 repülőjáratot kellett törölni.

A katasztrófavédelem elrendelte, hogy senki sem mehet nyolc kilométernél közelebb a 2462 méter magas tűzhányóhoz. A helyi kormányzat ennél egy kilométerrel szélesebb körben határozta meg a kitörés által érintett veszélyzónát.

A Mayon vulkán 330 kilométerre délkeletre fekszik a fővárostól, Manilától, a kókusztermesztő Albay tartományban. A turisták és hegymászók körében népszerű tűzhányó az elmúlt ötszáz évben mintegy ötvenszer tört ki, többször erőteljesen. Január 13-án ébredt fel ismét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.