„Veszélyesen közel” repült egy orosz vadászgép egy amerikai felderítőgéphez

A Fekete-tenger fölött történt az eset.

MTI
2018. 01. 29. 21:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy orosz Szu–27-es vadászgép „nem biztonságos távolságban” közelítette meg hétfőn az amerikai haditengerészet EP–3E Aries II típusú felderítőgépét a Fekete-tenger felett – közölte az amerikai védelmi minisztérium. A Pentagon szerint a felderítőgép az amerikai haditengerészet nemzetközi vizeken haladó egyik hajójáról szállt fel.

Az amerikai pilóták jelentése szerint az orosz gép olyan közel haladt el az amerikai repülő mellett, hogy annak meg kellett szakítania küldetését. A CNN amerikai hírtelevízió a Pentagonra hivatkozva közölte: az orosz vadászrepülő másfél méterre közelítette meg az amerikai felderítőgépet.

Az Egyesült Államok haditengerészetének földközi-tengeri flottája – amely az európai térség hadműveleteit ellenőrzi – közleményben erősítette meg az incidenst. Pamela Kunze szóvivő leszögezte: a „nem biztonságos akciók megnövelik a tévedés és a levegőben való összeütközés kockázatát”. A szóvivő hangsúlyozta azt is, hogy az amerikai repülőgép „a nemzetközi joggal összhangban tevékenykedett, és nem provokálta ki az orosz válaszlépést”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.