Washington megvonná a támogatást a palesztinoktól, ha nem tárgyalnak a békéről

Az amerikai elnök Twitter-bejegyzésben fenyegette meg a Palesztin Hatóságot.

MTI
2018. 01. 03. 6:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésben fenyegette meg a Palesztin Hatóságot, amiért nem hajlandó béketárgyalásokat folytatni Izraellel. – Évente több száz millió dollárt fizetünk a palesztinoknak, és sem elismerést, sem tiszteletet nem kapunk tőlük. Még csak tárgyalni sem akarnak hosszú távon ... egy békemegállapodásról Izraellel – írta az amerikai elnök, a Palesztin Hatóság tisztségviselőire célozva. – Ha a palesztinok nem akarnak tovább békéről tárgyalni, nekünk miért is kellene súlyos pénzeket fizetnünk nekik? – fejtegette Trump. Az elnöki mikroblog-bejegyzésből azonban nem derült ki egyértelműen, hogy Trump milyen támogatást vonna meg a Palesztin Hatóságtól.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kedden délután arról beszélt a világszervezet székhelyén újságíróknak, hogy Trump az Egyesült Nemzetek palesztin menekülteket segélyező hivatala (UNRWA) számára folyósított amerikai hozzájárulás megvonását fontolgatja. Nikki Haley újságíróknak így fogalmazott: Trump „mindaddig nem akar további támogatást adni, amíg a palesztinok bele nem egyeznek, hogy visszatérnek a tárgyalóasztalhoz”. A nagykövet azt állította, hogy az amerikai kormányzat „megpróbálja előmozdítani a békefolyamatot, de ha ez nem sikerül, akkor az elnök a továbbiakban nem finanszírozza ezt a helyzetet”.

Donald Trump a múlt hónapban jelentette be, hogy az amerikai kormány elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként és néhány éven belül nagykövetségét is áthelyezi Tel-Avivból Jeruzsálembe. Jemen és Törökország akkor ENSZ-határozatot fogalmazott meg, amelyben Washingtont a döntése megváltoztatására szólította fel. Donald Trump erre válaszként meglebegtette, hogy megvonja az amerikai hozzájárulást a világszervezettől, ám az ENSZ-közgyűlés ennek ellenére is elsöprő többséggel megszavazta a határozatot.

Az izraeli parlament kedden egy törvényben kétharmados többséghez kötötte Jeruzsálem megosztását. A lépés megfigyelők szerint megakadályozhatja, hogy az izraeli kormányok egy béketerv keretében lemondjanak bármelyik részéről a városnak, holott Jeruzsálem keleti részét a palesztinok leendő államuk fővárosává akarják megtenni. Mahmúd Abbász palesztin elnök reagálása szerint a törvény elfogadása hadüzenettel ér fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.