Washington szerint Oroszország a felelős a szíriai vegyifegyer-támadásokért

Rex Tillerson általánosságban is vitatta Moszkva szerepvállalását a szíriai válság rendezésében.

MTI
2018. 01. 23. 18:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Basár al-Aszad szíriai elnök rezsimjét támogató Oroszországnak kell viselnie a felelősséget a szíriai vegyifegyver-támadásokért – jelentette ki kedden Párizsban Rex Tillerson amerikai külügyminiszter. „Hétfőn is több mint húsz polgári lakos, főként gyerekek voltak gyaníthatóan klórgáz-támadás áldozatai” – mondta az amerikai diplomácia vezetője a vegyi fegyverek alkalmazása elleni, harminc ország által aláírt partnerségi együttműködésről szóló nemzetközi találkozón. „Akárki követte is el ezeket a támadásokat, Oroszországé a felelősség a kelet-gútai áldozatok miatt, Szíriában” – tette hozzá.

A Fehér Sisak nevű mentőszervezet és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja közölte, hogy a szíriai kormányerők klórgázt vetettek be hétfőn hajnalban egy olyan város bombázása során, amely felkelőcsoportok kezén van Damaszkusz közelében. A támadás következtében legalább 13 civil légzéskárosodást szenvedett. A Dúma városban történt klórtámadás 13 civil áldozata között nők és gyerekek is vannak.

Mint az amerikai külügyminiszter fölidézte, Oroszország 2013-ban megállapodást írt alá az Egyesült Államokkal a szíriai vegyi fegyverek leszereléséről. „A kelet-gútai támadások alapján attól lehet tartani, hogy Basár al-Aszad rezsimje folytatni fogja a vegyi fegyverek bevetését saját népe ellen” – tette hozzá Rex Tillerson.

A francia külügyi tárca szervezésében tartott miniszteri szintű nemzetközi tanácskozás témája a szíriai vegyifegyver-támadások elkövetőinek felelősségre vonása, és az, hogy milyen lehetősége van a nemzetközi közösségnek, miután Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvétózta a szíriai vegyifegyver-támadásokat vizsgáló nemzetközi bizottság mandátumának meghosszabbítását.

November 17-én járt le az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakembereiből álló vizsgálóbizottság mandátuma. Az amerikai külügyminiszter a vétót külön is Moszkva szemére vetette. „Oroszországnak legalább abba kéne hagynia a vétóemelést vagy a tartózkodást a kérdésről tartandó minden jövőbeni szavazáson” – tette hozzá. Rex Tillerson általánosságban is vitatta az orosz szerepvállalást a szíriai válság rendezésében, beleérve a békefolyamatot is. „Oroszország kudarca a szíriai vegyi fegyverek kérdésnek megoldásában fölveti a teljes válság megoldásában betöltött szerepe hatékonyságának kérdését” – mondta az amerikai külügyminiszter.

Franciaország eközben befagyasztotta huszonöt szíriai, francia, libanoni, valamint kínai jogi és természetes személy vagyonát, mert azt gyanítja, támogatták „a szíriai vegyifegyver-program kidolgozását és megvalósítását”. A két, erről szóló határozat kedden jelent meg a francia hivatalos közlönyben. A Franciaország által büntetett cégek között fémipari, elektronikai és világítástechnikai vállalatok vannak: a bejrúti székhelyű Electronics Katrangi Trading, az Nktronics, az ABC Shipping, a damaszkuszi Electronic System Group, a párizsi Smart Green Powxer, a Lumière Élysée és a Smart Pegasus. Viszont a szíriai vezetés egyetlen tisztségviselője sincs a szankcionáltak között. A francia külügyminisztérium elismerte, hogy „a szíriai politikai vezetés felelősségére nincs bizonyítéka”. Egy francia becslés szerint 2012–2017 között legalább 130 vegyi támadást követtek el a szíriai háborúban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.