A dzsihadisták Svédországban toboroznak

A biztonságpolitikai szakértő szerint évtizedek óta tabutémának számított a probléma.

MN
2018. 02. 11. 21:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédország évtizedek óta a nemzetközi dzsihadisták egyik kedvenc toborzóközpontja – erről egy helyi biztonságpolitikai szakértő beszélt vasárnap a svéd közszolgálati televíziónak. Peder Hyllengren, a Svéd Nemzetvédelmi Egyetem kutatója szerint az országában működő szélsőséges iszlám hálózatok mára erős befolyással bírnak a nemzetközi terrorizmusra. Hyllengren több olyan svéd állampolgárt is megnevezett, akik az elmúlt években Európában végrehajtott terroristatámadásokban, például a 2015-ös párizsi vagy a 2016-os brüsszeli merényletekben részt vettek. Hozzátette, számtalan állampolgár utazott Szíriába és Irakba, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljanak, ezek hazatérése pedig tovább erősíti az országban működő terrorista csoportokat.

– A hatóságok 300 főre becsülik ezeknek az idegen harcosoknak a számát, ez Európában a második legnagyobb szám – mondta a szakértő. Hyllengren szerint három ok vezetett oda, hogy Svédországba az iszlamista terrorizmus befészkelhette magát. Elsősorban azért, mert a dzsihadisták több kulcsfigurája is a skandináv országban vert tábort, miközben sokáig hézagos volt a terrorizmusellenes jogszabályi háttér. A harmadik ok pedig a szakértő szerint, hogy a jelenség sokáig tabutémának számított a svéd közbeszédben, amiért a titkosszolgálatok is csak távolságtartással kezelték azt. 

A szakértő nyilatkozatának aktualitást ad, hogy kedden kezdődik el annak az üzbég állampolgárnak a pere, aki tavaly áprilisban egy kamionnal a tömegbe hajtott. A stockholmi merényletben öt ember meghalt, tizennégyen szenvedtek súlyosabb sérülést. 
Januárban Svédország miniszterelnöke, Stefan Lofven pedig arról beszélt, hogy készek akár a hadsereget is bevetni az „utcai bandák” ellen. A kormányfő nem nevezte meg az iszlamistákat, korábban azonban ellenzéki politikusok már kezdeményezték katonák mozgósítását a hivatalosan nem létező no-go zónákba. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.