„A szex az első, Orbán a második” – hogyan látja a világ a magyar kormányt?

Kovács Zoltán kormányszóvivő a lormányinfón történteket provokációnak tartja, kipécézett két tudósítót is.

Földi Bence
2018. 02. 16. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán első alkalommal mutatta be úgy a kormányközeli Nézőpont Csoport a Magyarország nemzetközi médiaképéről készített, minden évben kiadott elemzését, hogy a vizsgált sajtótermékek köre ugyanaz maradt, mint az azt megelőző esztendőben. Ezzel a korábbi évek egyik fő kritikáját „hatástalanították” idén a Médianéző munkatársai, hiszen így az általuk vizsgált sajtótermékekben 2017-ben Magyarországról megjelent cikkekből származó eredményeket össze lehetett hasonlítani a 2016-os esztendő adataival. Ugyanakkor az továbbra is érvényes, hogy a tartalmi elemzés során nem különítik el, hogy a cikkek valóban Magyarországot vagy kizárólag a magyar kormányt kritizálják-e. Az elemzés ráadásul fittyet hány a médiafogyasztási szokásokra és azok változására, hiszen csak a mainstream írott sajtóval foglalkozik.

A kissé félrevezető című (Ellenszélben) elemzés bemutatóján Boros Bánk Levente, a Médianéző vezetője kiemelte, hogy 2017-ben kevesebbet írtak Magyarországról a vizsgált sajtótermékek: 2016-ban még 13 200, tavaly viszont csak 11 ezer cikk jelent meg. Az év első felében, a CEU-ügy és Vlagyimir Putyin februári látogatása miatt került be többet Magyarország a hírekbe, ezt követően lankadt a figyelem. Érdekességként hangzott el, hogy az osztrák, szlovák és spanyol médiumok írtak legtöbbet magyar témában, Boros Bánk Levente utóbbit azzal magyarázta, hogy a spanyol sajtó nagy ügynökségek anyagait szokta átvenni. Mint mondta, valamivel kritikusabbak lettek a cikkek, 2016-ban ezek 29 százaléka volt bíráló hangnemű, míg tavaly 37 százalékuk.

– A nemzetközi sajtó nagy része mégiscsak objektíven viszonyul Magyarországhoz, nincsen nemzetközi összeesküvés hazánkkal szemben

– vonta le a tanulságokat Boros, azaz az Ellenszélben címadás valóban jelentős túlzásnak tűnik.

A nyugati sajtóban több bíráló cikk jelent meg, a fő témák között pedig a migrációt, a CEU-t, Soros Györgyöt, Orbán Viktort, a kötelezettségszegési eljárásokat, a civiltörvényt és Paks II.-t említette, utóbbi tekintetében viszont csupán 14 százalékos volt a negatív híradások aránya. A magyar politikusok közül a kormányfő szerepelt a legtöbbet (3617-szer), míg az ellenzékből csak Fekete-Győr András (61, csak az év első felében, a nolimpia kapcsán) és Vona Gábor (60) került be a lapokba. Boros Bánk Levente szerint a kormány témái érdekesek voltak a nemzetközi sajtó számára, míg az ellenzék alig tudta megütni annak ingerküszöbét.

A német Die Welt, az osztrák Die Presse és a svájci Die Weltwoche magyarországi tudósítója, Kálnoky Boris szerint nem meglepő, hogy Orbán Viktor sokat szerepel a nemzetközi sajtóban.

– Egy bennfentes ismerősöm azt szokta mondani, két hívószóra kattintanak igazán Németországban az emberek: az első a szex, a második Orbán

– mondta viccesen az újságíró. Kálnoky is kifogásolta, hogy nem lehet összevetni a korábbi évek elemzéseivel az utóbbi két elemzést, mert szerinte sokat javult a tudósítások minősége és hangneme is Magyarország tekintetében.

A negatív hírekkel kapcsolatban Kálnoky két tényezőt említett: az egyik, hogy ő három különböző világnézetű lapnak dolgozik, mindegyik máshogy szerkeszti a cikkeit, és van, amelyik tendenciózusan olyan jelzőket helyez el fontos pontokon, amilyeneket ő nem használna. Másrészt az is számít, hogy az egyes országoknak más a nemzeti érdeke, mint Magyarországnak, ez pedig visszaköszön a cikkekben is. Lapunk kérdésére az eseményt követően elismerte, elfelejtette mondani, hogy azért is jelenhet meg relatíve több negatív tudósítás Magyarországról, mint pozitív, mert

a hírfogyasztóknak alapvetően olyan a természete, hogy a negatívumokat érdekesebbnek találják.

Kovács Zoltán kormányszóvivő előadásában arról is beszélt, az újságírók értékelik és el is járnak az általa nyugati fővárosokban időnként megrendezett háttérbeszélgetésekre. Majd kipécézte a nyugati sajtó két tudósítóját – akiket ő aktivistának nevezett –, a Politicónak író Bayer Lilit, valamint a The Guardiannek dolgozó Dan Nolant. Mint mondta, sok nyugati újságíró túl ideologikusan, prekoncepciók mentén ír Magyarországról, sokszor előre tudják, mi szerepel majd a cikkekben. Az utóbbi hetek írásait Kovács Zoltán összehangolt politikai támadásnak tartja, a csütörtöki Kormányinfón történteket pedig provokációként értékelte.

Mint mondta, Dan Nolan úgy ült be a Kormányinfóra, hogy tudta, az magyar nyelvű sajtótájékoztató, amelynek a korábbi több mint száz alkalmán kialakult egy eljárásrendje. – Szimpla tuskóság volt a többi újságíróval szemben, hogy ezt a rendet felrúgva kérdezett – közölte a kormányszóvivő, aki arra számít, hogy

a kampány rosszabb lesz, „jönni fog a mocskolódás és a kétségbeesés okozta gyűlölet”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.