A török külügyminiszter támadással fenyegette meg a szíriai hadsereget

A szír kormányerők és a kurdok szövetségétől tart Törökország.

MTI
2018. 02. 19. 17:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támadással fenyegette meg a szíriai hadsereget a jordániai fővárosban, Ammánban tartózkodó Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter.

Recep Tayyip Erdogan török államfő pedig kijelentette, hogy a szíriai kormánynak súlyos következményekkel kell szembenéznie, ha megállapodik a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milíciával.

Cavusoglu elmondta, hogy a török csapatok nem kímélik majd a szíriai kormányerőket, ha a kurdok segítségére sietnek az ostromlott Afrín térségében. A szíriai felkelőket támogató Törökország január végén bevonult Észak-Szíriába, és szárazföldi, illetve légi offenzívát indított az általa terrorszervezetnek tartott YPG ellen. A Washington pártfogását élvező kurdok Damaszkusztól kértek segítséget. Az első kormányközeli milíciák médiaértesülések szerint hétfőn érkezhetnek meg a tartományba.

– Ha a rezsim az YPG segítségére siet, akkor senki és semmi sem állíthat meg minket, a török államot és a török katonákat – fenyegetett jordániai sajtótájékoztatóján Cavusoglu. – Ez vonatkozik Afrínra, Manbídzsra és az Eufrátesztől keletre fekvő területekre is – tette hozzá a kurd erők kezén lévő főbb térségeket felsorolva.

A török külügyminiszter jelezte: Ankara számára nem jelent gondot, ha a damaszkuszi kormányerők azért érkeznek Afrín és Manbídzs térségébe, hogy megtisztítsák a régiót a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábjának tartott Népvédelmi Egységektől.

A CNN Türk török hírtelevízió szerint Erdogan elnök hétfőn Vlagyimir Putyin orosz államfővel folytatott telefonbeszélgetést, és ebben kijelentette: Szíria kormánya következményekkel találja szemben magát, ha megállapodik az YPG-vel. Hozzátette, hogy az YPG ellen indított afríni hadművelet a tervek szerint folytatódik.

A török elnöki hivatal egyik illetékese szerint az orosz és a török vezető tárgyalásának témája a szíriai idlíbi és afríni helyzet legutóbbi fejleményei voltak.

A szíriai kurdok napok óta győzködik a damaszkuszi kormányt arról, hogy nyújtson segítséget nekik. A SANA szíriai állami hírügynökség hétfő reggel úgy értesült, hogy a kormányhű erők a következő órákban elérik Afrín térségét.

Egy magas rangú kurd tisztségviselő vasárnap elmondta, hogy sikerült megegyezésre jutni Damaszkusszal. A kurd autonóm területeket vezető hatóságok egyik tanácsadója, Badran Dzsia Kurd úgy tudja, hogy a katonai megállapodás alapján a kormányerők a határrégiókban állomásoznak majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.