A világ több mint 30 városában élnek tízmilliónál is többen

Az indiai és a kínai megapolisok nőnek a leggyorsabban.

MTI
2018. 02. 16. 18:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ több mint 30 városában élnek tízmilliónál is többen – derül ki az Európai Bizottság belső tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont (JRC) jelentéséből. Egy új adatbank szerint több mint 70 városban élnek több mint ötmillióan, 40 városban pedig 5 és 10 millió közé tehető a lakosok száma.

Indiában és Kínában 5-5 több mint tízmilliós lakosú úgynevezett megacity van, míg Európában csupán három: Párizs, Moszkva és Isztambul. Összesen több mint 470 olyan város van a világon, ahol legalább egymillióan élnek.

A JRC kutatói az általuk létrehozott Global Human Settlement Layer (GHSL) nevű adatbankot a malajziai Kuala Lumpurban megrendezett idei World Urban Forumon mutatták be. A GHSL nyilvánosan elérhető adatai 10 ezer városi régiót ölelnek fel világszerte. A JRC szerint ez a valaha nyilvánosságra hozott legnagyobb és legátfogóbb adatbank a városokról. Ennek segítségével a kutatók megállapították, hogy a városok az elmúlt években globális átlagban jobban nőttek, mint azt eddig vélték. Az afrikai városrégiók lakossága például 1990 és 2015 között megkétszereződött, Ázsiában pedig 1,1 milliárd fővel növekedett.

A GHSL adatai főként nagyszámú műholdas felvételekből származnak: összesen 12 400 milliárd képfelvételből. A műholdas adatokat a szakértők összehasonlították népszámlálások és földrajzi adatok eredményeivel. Ebből egy vizualizált várostérkép jött ki, amely láthatóvá teszi 40 év változásait 1975-ből, 1990-ből, 2000-ből és 2014-ből származó információk segítségével.

Az egyre erősödő városiasodás során a JRC-kutatók pozitív folyamatokat figyeltek meg: a zöld felületek nagysága 2000 és 2015 között 25 százalékkal növekedett. A levegő szennyezettségének mértéke 1990 és 2000 között növekedett a városokban, azóta azonban ez a trend világszerte megfordult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.