Amnézia miatt úszhatja meg a kivégzést egy alabamai halálraítélt

Vernon Madison 24 éve van a halálsoron. Több agyvérzést is kapott, így már nem biztos, hogy érti, miért büntetik meg.

MN
2018. 02. 27. 6:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, befogadja a 67 éves Vernon Madison ügyét, és egy hónapon belül ítéletet hoz arról, kivégezhetik-e az évtizedek óta a halálsoron élő férfit. Madisont egy rendőr meggyilkolásáért ítélték el Alabamában, amit még 1985-ben követett el, de az elmúlt években több stroke-ot is kapott, ami miatt demenciában és memóriazavarban szenved – emellett megvakult, és járni sem tud. Ügyvédei szerint nem emlékszik már a bűncselekményre, így nem érti, miért kell bűnhődnie.

Korábban egy bíróság úgy döntött, hogy végrehajthatják Madisonon a még 1994-ben meghozott büntetést, mivel nem bizonyított, hogy tényleg nem emlékszik a tettére. A szövetségi fellebbviteli bíróság viszont ezzel ellenkező ítéletet hozott, ezt fellebbezte meg Alabama állam. Madison ügyvédei arra is hivatkoznak, hogy az elítéltet megvizsgáló, az állam által megbízott igazságügyi pszichológust felfüggesztették kábítószerrel visszaélés és recepthamisítás miatt, így érvénytelen a szakvéleménye.

A Legfelsőbb Bíróságnak azt kell eldöntenie, összhangban van-e az alkotmány nyolcadik, a kegyetlenséget és kínzást tiltó kiegészítésével a súlyos beteg férfi kivégzése, vagy pedig alkotmányellenes a demens beteg kivégzése. Az ügy előadója Stephen Breyer főbíró lesz, aki közismerten kritikus a halálbüntetéssel és az elítéltek évtizedes halálsoron tartásával szemben. A legfőbb bírói testületben ugyanakkor konzervatív többség van, ami kétségessé teszi, hogy sikerrel jár-e a fellebbezés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.