Antifasiszta tüntéseket tartottak Olaszország-szerte

Tömegek vonultak utcára az idegengyűlölet ellen tiltakozva: a tüntetést egy brutális gyilkosság és egy fiatal szélsőséges támadása előzte meg.

MTI
2018. 02. 10. 19:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rasszizmus és az idegengyűlölet ellen tüntettek Olaszország több városában antifasiszta és baloldali szervezetek szombaton. Becslések szerint mintegy tízezren vonultak az utcákra az Olaszország középső részén található Maceratában, ahol a múlt héten afrikaiakra nyitott tüzet egy neonáci.

Milánóban, Torinóban és Bolognában is hasonló tiltakozó akciók voltak – jelentette a La Repubblica című balközép napilap. A Twitteren felvételek is megjelentek a tüntetésekről. Egyes transzparenseken azt lehetett olvasni: „Mindnyájan külföldiek vagyunk”. A meneteken antifasiszta szervezetek, baloldali pártok és társadalmi szervezetek tagjai vonultak fel.

Macerata hatóságai zavargásoktól tartva lezárták a város egyes részeit, szüneteltették a tömegközlekedést. Az iskolák és üzletek zárva tartottak.

A helyi polgármester és a prefektus is arra szólított fel korábban mindenkit, hogy a feszültségek további növekedésének elkerülése érdekében semmilyen tüntetést ne szervezzen a városba, ahol pénteken szélsőjobboldali tiltakozók csaptak össze rendőrökkel.

Egy 28 éves szélsőséges múlt szombaton nyitott tüzet autójából afrikaiakra a városban, és hat embert megsebesített. Sajtóértesülések szerint a lövöldözés kapcsolatban állhat azzal, hogy Maceratában néhány nappal korábban egy 18 éves olasz lány feldarabolt holttestére bukkantak két bőröndben. A gyilkosság elkövetőjeként egy nigériai származású bevándorlót vettek őrizetbe a hatóságok.

A március 4-ére kitűzött parlamenti választás előtt a migránsok elleni támadás fokozta a vitát Róma bevándorlási politikájáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.