Az egyiptomi hadsereg 53 szélsőségessel végzett a Sínai-félszigeten

Csaknem egy hete, hogy az észak-afrikai ország nagyszabású hadműveletbe kezdett a Sínai-félszigeten.

MTI
2018. 02. 15. 21:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyiptomi hadsereg és rendőrség erői 53 szélsőségessel végeztek, és 680 gyanúsítottat vettek őrizetbe a február 9-én indított nagyszabású terrorellenes művelet keretében – közölte csütörtökön a hadsereg szóvivője.

Az összfegyvernemi biztonsági művelet, amelyben rendőri alakulatok is részt vesznek, főleg a Sínai-félsziget központi és északi részére összpontosít, de a Nílus deltájában és a nyugati sivatagban is folynak „terroristák, bűnözők és szervezeteik” elleni akciók – mondta Tamer ar-Rifaai katonai szóvivő sajtótájékoztatóján.

Rifaai ezredes szerint a biztonsági erők több mint egy tonna robbanószert, a szélsőségesek 378 búvóhelyét, illetve fegyverraktárát és egy hírközpontját is megsemmisítették. Hozzáfűzte: az őrizetbe vett 680 ember között vannak olyanok, akiket terrorizmussal gyanúsítanak, míg másokat bűncselekmények miatt köröztek.

Alaa Davara dandártábornok elmondta, hogy a légierő több mint száz bevetést hajtott végre az elmúlt héten, a Sínai-félsziget központi és északi részén mérve csapásokat a szélsőségesek városokon kívül eső rejtekhelyeire, elkerülve így a civil áldozatokat.

Jasszer Abdel-Azíz vezérőrnagy szerint a biztonsági művelet majd akkor ér véget, ha megtisztították a terroristáktól a Sínai-félszigetet. Hozzátette, hogy a helyzettől függően a napokban dönthetnek a művelet meghosszabbítása vagy akár lerövidítése mellett is. A katonai bevetések lezárultával az egyiptomi hatóságok a térségre vonatkozó átfogó fejlesztési tervet készülnek végrehajtani – tette hozzá.

Az Iszlám Állam ugyanakkor egyiptomi merényletekre szólított fel a terrorszervezet an-Naba című hetilapjában, hogy ezzel bizonyítsa a biztonsági művelet kudarcát. „Bármely, Egyiptomban végrehajtott támadás célja megmutatni Szíszi szövetségeseinek, hogy képtelen a biztonságot fenntartani az ellenőrzése alatt álló térségekben” – írja a lap.

Abdel-Fattáh asz-Szíszi egyiptomi elnök, aki márciusban szeretné újraválasztatni magát, novemberben utasította a fegyveres erőket, hogy számolják fel a szélsőségesek tevékenységét három hónapon belül. November 24-én Bír al-Abedben Egyiptom történetének legtöbb halálos áldozattal járó merényletét követték el egy mecsetnél. A halálos áldozatok száma 311, a sebesülteké 122 volt.

Az egyiptomi biztonsági erők évek óta harcolnak az Iszlám Állam dzsihádistái ellen a Sínai-félsziget északi részén. A harcokban katonák és rendőrök százai vesztették életüket. Az elmúlt év folyamán a szélsőségesek a civilekre is kiterjesztették támadásaikat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.