Balog Zoltán imareggelire megy Amerikába

A rendezvényre több mint száz ország 3500 vendége érkezik a politikai, üzleti és civil szférából Washingtonba.

Földi Bence
2018. 02. 07. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy minden évben, idén is megrendezik az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban a nemzeti imareggeli elnevezésű eseményt – a hagyományoktól eltérően most nem február első csütörtökén, hanem a másodikon.

A tavalyi rendezvényen részt vett egy kisebb magyar delegáció, amelyet Balog Zoltán emberi erőforrásokért felelős miniszter vezetett. Az akkori delegációnak tagja volt a washingtoni nagykövetség honlapja szerint Lukács Tamás, Vejkey Imre, Bebes István, Harmatta János és Teleki László – közülük ketten jelenleg is országgyűlési képviselők. A Magyar Nemzet információi szerint ezúttal is Balog Zoltán képviseli majd a magyar kormányt a csütörtöki rendezvényen – a miniszternek ez már a negyedik nemzeti imareggelije lesz. Úgy tudjuk, utána nem egyből utazik haza, ugyanis pénteken egy kiállítás kapcsán több amerikai magyart is Balog Zoltánnal való beszélgetésre invitáltak.

A tavalyi eseményen Balog igyekezett kihasználni a lehetőséget, hogy az amerikai politikai elit több szereplőjével tartózkodik egy teremben. Az akkor frissen kinevezett külügyminiszterrel, Rex Tillersonnal is beszélgetett. Balog az MTI-nek elmondta, kifejezte reményét, hogy változni fog az amerikai politika viszonya Magyarországhoz. A miniszter állítása szerint Tillerson azt válaszolta, ő is ezt szeretné – mégsem javult a két fél politikai viszonya annak ellenére, hogy a gazdasági kapcsolatok virágzanak.

Ugyanitt jelentette be tavaly Balog, hogy 2017 őszén hagyományteremtő céllal Első magyar nemzeti imareggelit szerveznek. Szeptemberben kiderült, a Szerencsejáték Zrt. harmincmillió forintot különített el a szervező D. C. Magyarországi Alapítvány számára, ugyanakkor információink szerint a „magyar kiadást” már minden különösebb hírverés nélkül bonyolították le, Vejkey Imre szervezésében. A magyar imareggeli ötlete kapcsán a hazai politikai szereplők nyilatkoztak lapunknak, itt olvashatja cikkünket:

A politikai árokbetemetésre szánt, neve ellenére egész napos nemzeti imareggelire több mint száz ország 3500 vendége érkezik a politikai, üzleti és civil szférából Washingtonba, hogy együtt imádkozzon és egyeztessen a világ dolgairól. Idén meghívást kapott Vlagyimir Putyin orosz elnök kihívója, Kszenyija Szobcsak elnökjelölt is, akit az „orosz Paris Hilton” névvel is szoktak illetni. A 36 éves tévés személyiség – aki gyakran vesz részt ellenzéki tüntetéseken – szóvivője a hír január végi megjelenésekor azt mondta, nem biztos, hogy Szobcsak ott tud lenni az eseményen, mert nagyon sűrű a napirendje.

Finnországot a külügyminiszter, Timo Soini képviseli az eseményen, Szerbiát pedig a miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter Ivica Dacic. Utóbbi jót beszélgethet majd a Szerbia által börtönbe juttatni kívánt koszovói miniszterelnökkel, Ramush Haradinajjal, aki megkapta a vízumot, így ott lehet az imareggelin.

Nem vesz majd részt az egész napos program vacsoráján a korábban nyitóbeszédet tartani szándékozó Mike Pence amerikai alelnök, mert a phjongcshangi téli olimpiára utazik – helyette a Super Bowl-győztes amerikaifocista, Carson Wentz beszél majd. A Nemzeti Imareggeli kezdetén mindig ketten szólalnak fel: Dwight D. Eisenhower óta az elnök, valamint egy meglepetésvendég – korábban Teréz anya, Bono és Tony Blair brit exminiszterelnök volt a meglepetés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.