Betartatná Merkel a Brexit-menetrendet

A német kancellár Theresa May brit miniszterelnökkel folytatott megbeszélést pénteken Berlinben.

MTI
2018. 02. 16. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két kormányfő közös tájékoztatóján Angela Merkel kiemelte, hogy a távozás feltételei után arról is meg kell állapodni, hogy milyen legyen az EU és a közösségen kívüli Nagy-Britannia kapcsolata. Mint mondta, meg kell találni a „méltányos egyensúlyt” a huszonhetek és London viszonyrendszerében, így gondoskodni kell arról, hogy Nagy-Britannia a lehető legszorosabb kapcsolatban maradjon az EU-val, de a brit lakosság kívánságának megfelelően legyenek hangsúlyos különbségek a tagsági jogviszonyhoz képest.

Hozzátette: nem érzi úgy, hogy London megpróbálná „kimazsolázni\" és átmenteni a brexit utáni időkre az uniós tagság előnyeit.

Theresa May elmondta, hogy London „különleges szabadságjogokat\", más EU-n kívüli országokhoz képest szabadabb hozzáférést akar szerezni az EU piacain, és cserébe olyan feltételeket kínál, amely a Nagy-Britanniában tevékenykedő EU-s cégeknek is előnyös.

A brit uniós tagság a tervek szerint 2019 márciusában szűnik meg. Ezzel kapcsolatban Angela Merkel hangsúlyozta, hogy „sürget az idő”, és német részről nagy kíváncsisággal várják, hogy London miként képzeli el a kilépés utáni kapcsolatait az EU-val.

Theresa May erről csupán annyit mondott, hogy meghatározott időközönként ismertetik terveiket egy-egy újabb területtel kapcsolatban. Ennek a folyamatnak a következő állomása Münchenben lesz szombaton, a bajor fővárosban zajló nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC) – mondta a brit kormányfő, hozzátéve, hogy a tanácskozáson hazája és az EU tervezett védelmi, biztonságpolitikai együttműködésről tart majd előadást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.