Bírálta Trumpot Bill és Melinda Gates

A Gates házaspár szerint az elnöknek tisztelettel kellene bánnia az emberekkel.

MTI
2018. 02. 13. 19:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnöknek több tisztelettel kell kezelnie az embereket, különösen a nőket, és folytatnia kell a befektetéseket a szegényebb országokba a globális biztonság érdekében – közölte kedden Bill és Melinda Gates.

A házaspár az általa alapított, a nevét viselő alapítványról évente hagyományosan közzétett nyílt levélben bírálta Donald Trumpnak a külföldi segélyek csökkentésére tett javaslatát, hangsúlyozva: az amerikai elnöknek felelőssége van abban, hogy nyilatkozataival, politikájával az összes amerikainak jó példát mutasson.

„Kívánom, hogy elnökünk több tisztelettel kezelje az embereket és különösen a nőket, amikor beszél, és amikor Twitter-üzeneteket ír. Az egyenlőség fontos nemzeti alapelv. Függetlenül fajtól, vallástól, szexuális orientációtól vagy nemtől, minden egyes ember sérthetetlensége hazánk szellemiségének részét képezi” – írta Melinda Gates.

A levél, amelyben Bill és Melinda Gates felváltva válaszolt az alapítvány munkájáról érdeklődő „tíz legkeményebb kérdésre”, bírálta Trump terveit, hogy csökkenti a kiadásokat a külföldi országokban dúló járványok és szegénység leküzdésére. „Ezek az erőfeszítések életeket mentenek. Még biztonságosabbá teszi az amerikaiak életét, ha a szegény országokat stabilabbá tesszük, megállítjuk a betegségeket, mielőtt járványos méretűvé válnak” – érveltek.

A Trump-kormányzat 37,8 milliárd dollárral akarja csökkenteni az amerikai külügyminisztérium és a Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség költségvetését, ami a 2017. évi kiadások harmadát teszi ki.

A Bill és Melinda Gates Alapítványt a Microsoft társalapítója, a világ egyik leggazdagabb embere a feleségével hozta létre 2000-ben 5 milliárd dollárral az egészségügy és a szegénység csökkentésére. Azóta a világ legnagyobb magánalapítványává vált, vagyona 40,3 milliárd dollárra gyarapodott. Csak Afrikában 10 milliárd dollárt költöttek egészségügyi programokra, köztük az AIDS, a malária és a tuberkulózis elleni harcra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.