Börtönbüntetésre ítélték a St. Pöltenben merényletre készülő iszlamistákat

2015-ben a helyi rendőrőrs elleni támadásra készültek, névtelen bejelentő buktatta le őket.

MTI
2018. 02. 14. 17:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyészség által kért büntetési tételeket szabta ki szerdán a bécsi tartományi bíróság három fiatalkorú dzsihadistára, akik a vádak szerint az Iszlám Állam terrorszervezet megbízásából egy St. Pölten-i rendőrőrs elleni támadásra készültek 2015 nyarán.

A bíróság arra a megállapításra jutott, hogy a két 19 éves és a 22 éves iszlamista vádlott cselekedeteivel egyebek mellett kimerítette a bűnszövetségben elkövetett terrorszervezeti és a bűnszervezeti tagság tényállásait.

A 2002-ben Csecsenföldről Ausztriába menekült, most 22 éves férfi korábban – három rablásért – kiszabott 33 hónapos szabadságvesztését megtoldották hat hónap letöltendő börtönnel. A 19 éves bécsi diákot, aki 2015-ben tért át a muzulmán hitre és 2017 áprilisában végrehajtott őrizetbe vételéig a közösségi médiában az Iszlám Állam propagandáját terjesztette, 26 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélték. A 2005 óta Ausztriában tartózkodó társukat, a 19 éves csecsent 15 hónap szabadságvesztésre ítélték, ebből öt hónapot le kell ülnie, a maradék büntetését próbaidőre felfüggesztették.

A trió 2015-ben radikalizálódott, nem utolsósorban a terrorszervezet Abu Nuuh néven emlegetett, csecsen származású tagjának hatására, aki az év nyarán utasítást adott arra, hogy az Iszlám Állam nevében rendőröket gyilkoljanak meg egy Bécsnél kisebb osztrák városban. A fiatalok először egy St. Pölten-i fegyverkereskedést raboltak volna ki, majd a fegyverek birtokában vérfürdőt akartak rendezni Alsó-Ausztria tartományi székvárosának egyik rendőrőrsén. Az ügyészség kiemelte: tervük végrehajtását csak egy névtelen bejelentés tudta megakadályozni, amely a belügyminisztériumhoz érkezett a tervezett merényletről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.