Börtönlázadás tört ki Brazíliában

Brazíliában túlzsúfoltak a börtönök, és gyakoriak a lázadások, ezért gyakran éri bírálat az országot.

MTI
2018. 02. 19. 5:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rabok lázadtak fel Rio de Janeiro egyik túlzsúfolt börtönében, a fegyencek túszul ejtették az őrszemélyzet néhány tagját, a rendet még hétfőre virradóra sem sikerült helyreállítani – közölték a brazil hatóságok. Az elit kommandós egységek és a rendőrség alakulatai időközben körülzárták a Milton Dias Moreira börtönt, ahol helyi idő szerint vasárnap délután tört ki a fegyenclázadás – olvasható a Rio de Janeiro állam büntetés-végrehajtási igazgatóságának közleményében.

A sajtónak e-mailen eljuttatott dokumentum nem tesz említést arról, hány börtönőrt tartanak fogva, s az sem derült ki, voltak-e halálesetek vagy sebesülések az eredetileg kevesebb mint 900 fő befogadására tervezett büntetés-végrehajtási intézetben, ahol jelenleg több mint kétezren raboskodnak.

A Globo brazil tv-csatorna úgy tudja, hogy a 884 férőhelyes börtönbe 2027 embert zsúfoltak. Hét börtönőr került a rabok kezére, közülük hármat azonban sikerült kiszabadítani. A tévé előzetes értesülései szerint a lázadás egy szökési kísérlettel összefüggésben tört ki. A rendteremtés során legalább két fegyenc lőtt sebet kapott.

Brazíliában túlzsúfoltak a börtönök, és gyakoriak a lázadások. Nemzetközi jogvédő szervezetek ezért gyakran bírálják az országot, külön is kifogásolva az elégtelen élelmezést, és hogy a cellák gyakran annyira zsúfoltak, hogy nincs hely bennük lefeküdni.

Michel Temer brazil elnök pénteken utasította a hadsereget, hogy vegye át az irányítást Rio de Janeiro állam rendőrsége és börtönei felett a drogbandák gerjesztette bűnözési hullám megfékezése érdekében. Az intézkedést a brazil kongresszusnak is jóvá kell hagynia, amit várhatóan meg is tesz a héten.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.