Brazil útlevelekbe kért nyugati vízumokat magának Kim Dzsongun és az apja

Az útlevelekkel Brazíliába, Japánba és Hongkongba utazhattak a biztonsági vezetők szerint.

MTI
2018. 02. 27. 19:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogellenesen beszerzett brazil útlevelekbe kért vízumokat nyugati országokba az 1990-es években Kim Dzsongun észak-koreai vezető, valamint apja és elődje, Kim Dzsongil – közölte öt nyugati biztonsági vezető a Reuters brit hírügynökséggel.

A Reuters megtekinthette több, korábban nem ismert brazil útlevél fénymásolatát. Ezekben a kommunista diktatúrát jelenleg vezető Kim Dzsongun és a 2011-ben elhunyt Kim Dzsongil fényképe látható, és nyugati vízumokat igényeltek bele – közölte egy nevének elhallgatását kérő magas rangú nyugati biztonsági vezető, aki szerint ez arról tanúskodik, hogy a Kim család utazni akart, illetve lehetséges menekülő útvonalat készített elő magának.

Észak-Korea brazíliai nagykövetsége nem kívánta az értesülést kommentálni. A brazil külügyminisztérium az állítása szerint vizsgálatot indított az ügyben. Egy nevének elhallgatását kérő brazil forrás szerint két útlevél törvényes volt, amikor üresen a konzulátushoz küldték kiadásra.

Négy magas rangú nyugat-európai biztonsági forrás szerint a Kim fiú és az apa fényképével ellátott, Josep Pwag, illetve Ijong Tchoi – mindkettő Sao Pauló-i születésű – névre szóló két útlevélbe legalább két nyugati országba kértek vízumot. Azt nem tudni, hogy a vízumokat kiadták-e. Az útlevelekkel Brazíliába, Japánba és Hongkongba utazhattak a biztonsági vezetők szerint.

A Jomiuri Simbun című japán napilag 2011-ben azt írta, hogy Kim Dzsongun gyermekként 1991-ben – az említett két brazil útlevél kiadása előtt – brazil útlevéllel utazott Tokióba.

Kim Dzsongunról úgy tudni, hogy a svájci Bern nemzetközi iskolájába járt, és a nagykövetség egyik gépkocsivezetője fiaként szerepelt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.