Brüsszel a hajléktalanokra is ráront

A hajléktalanoknak akaratuk ellenére is szállón kell tölteniük az éjszakát Brüsszelben.

MTI
2018. 02. 26. 17:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrök a következő napokban őrizetbe fogják venni az utcán alvó hajléktalanokat Brüsszelben, amennyiben a rendkívül hideg idő ellenére sem hajlandók szállón tölteni az éjszakát – jelentette a belga sajtó hétfőn.

A Le Soir című újság cikke szerint Philippe Close polgármester arra utasította a rendőrséget, hogy este nyolc és reggel hét óra között vigyenek be minden hajléktalant a menedékhelyekre, akár akaratuk ellenére is. Az intézkedés során a kiskorúaknak kell elsőbbséget élvezniük.

A rendelet március 8-áig marad érvényben, szükség esetén azonban meghosszabbítható.

A VTM flamand közszolgálati csatorna arról számolt be, hogy ez intézkedést elsőként a brüsszeli Etterbeek kerületben vezették be, ahol tíz embert már őrizetbe is kellett venni hétfőre virradóra.

Vincent De Wolf etterbeeki polgármester rámutatott: az utcán éjszakázó hajléktalanok a fagyhalált kockáztatják. „Polgármesterként mindenki biztonságára ügyelnem kell, és kötelességem segíteni azoknak, akik veszélyben vannak” – jelentette ki.

Belgiumot a hét elején éri el a hideghullám, az előrejelzések szerint a hőmérséklet éjjel akár mínusz 10 Celsius-fok alá is süllyedhet, ráadásul az erős szél is jelentősen rontja a hőérzetet.

Civil szervezetek szerint a belga fővárosban több mint háromezer hajléktalan él.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.