Döntött a szenátus: nem áll le az amerikai kormány

Két évre további 300 milliárd dollárt kap a Pentagon és 80 milliárd dollárt a katasztrófa-elhárítási hivatal.

MN
2018. 02. 07. 20:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai kormányzati hivatalok nem állnak le, a szenátus is megszavazta a költségvetést – írja az MTI a szenátus vezető politikusainak bejelentése alapján.

A beszámoló szerint a megállapodást a demokrata párti frakció vezetője, Chuck Schumer őszinte áttörésnek nevezte, Mitch McConnell, a republikánusok vezetője pedig a kétpárti megállapodás feletti őszinte örömének adott hangot. A két politikus közösen jelentette be a megegyezést.

Ennek értelmében a szenátus megszavaz két évre további 300 milliárd dollárt a Pentagon (védelmi minisztérium) és 80 milliárd dollárt a katasztrófa-elhárítási hivatal számára. Ez az összeg „hozzáadódik” majd a képviselőházban kedden elfogadott törvényjavaslatban foglaltakhoz, amely biztosítja a kormányzati hivatalok működésének finanszírozását.

A törvényhozóknak csütörtök éjfélig kell elfogadniuk a kormányzati hivatalok és ügynökségek működésének finanszírozását biztosító törvényt. Ha a szenátusi szavazás eredménnyel is jár, még a képviselőháznak is voksolnia kell.

Nancy Pelosi, a képviselők demokrata párti frakciójának vezetője szerdán jelezte, hogy ellenzi a megállapodást. A most kidolgozott egyezségben ugyanis nincs szó az illegálisan bevándorló szüleik által gyermekként az Egyesült Államokba hozott és ott felnőtt, úgynevezett DACA-fiatalok helyzetének rendezéséről.

A DACA-rendeletet 2005-ben az előző elnök, Barack Obama hozta annak érdekében, hogy megvédjék a kitoloncolástól ezeket a fiatalokat. Helyzetük rendezését Donald Trump elnök és a republikánus politikusok többsége az erős határvédelmi intézkedésekhez és az átfogó bevándorlási reformhoz köti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.