Egyelőre ejtették a Taylor Swift elleni vádat

Az amerikai country pop énekesnőt szöveglopás miatt perelték be.

MN
2018. 02. 14. 15:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megúszta a felelősségre vonást a dalszöveglopásért beperelt Taylor Swift – adta hírül a BBC.

tízszeres Grammy-díjas amerikai country pop dalszerszerzőt-énekesnőt a 3LW nevű női együttes két szerzője perelte be, mondván, hogy Swift tőlük lopta el a refrén szövegét a Shake It Off című slágerében. A 3WL még 2001-ben énekelte Playas Gon’ Play című dalában azt, hogy „Playas, they gonna play And haters, they gonna hate”, azaz „Játékosok, játszani fognak és gyűlölködők, gyűlölni fognak”.

A vád szerint Taylor Swift 2014-es dalában viszont a kórus előadásában az hangzik fel, hogy „Cause the players gonna play, play, play, play, play And the haters gonna hate, hate, hate, hate, hate”, vagyis magyarul „Mert a játékosok játszani, játszani, játszani, játszani, játszani fognak És a gyűlölők gyűlölni, gyűlölni, gyűlölni, gyűlölni fognak”.

Bár a rövid mondatok esetében általában nem lehet érvényesíteni a szerzői jogi igényeket, a 3WL szövegírói azzal érveltek, hogy a két gondolat ötvözése elég eredeti ahhoz, hogy jogi védelemben részesüljön.

Michael Fitzgerald bíró azonban a két szöveg között nem látott a vádemeléshez elégséges hasonlóságot, ugyanis szerinte a szövegrészek túl rövidek és banálisak a szerzői jog érvényesítéséhez. A panaszosok 12 napot kaptak arra, hogy a dalszövegekben ennél több és jellegzetesebb hasonlóságot keressenek és előterjesztésüket jobban megalapozzák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.