Eljutottak a mentőegységek a lezuhant iráni repülő roncsaihoz

Az időjárási viszonyok javultak, így egy helikopter is csatlakozott a kereséshez.

MN
2018. 02. 19. 8:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatócsapatok megtalálták az Iran Aseman Airlines nevű légitársaság vasárnap lezuhant repülőgépét – közölte a Press TV angol nyelvű iráni hírtelevízió hétfőn. A mentőegységek pirkadat előtt érték el a szerencsétlenség helyszínét. Az időjárási viszonyok javultak, így egy helikopter is csatlakozott a kereséshez. A kutatásban 150 profi hegymászó is részt vesz – írta az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség. A korábbi híradások viharos időről számoltak be, ezért a hegyvidéken nem szállhatott fel mentőhelikopter, a roncsokat tehát a nehezen megközelíthető terepen részben csak gyalogosan lehetett megközelíteni a Dena-hegyen, mintegy 4400 méter magasan – írja a The Washington Post.

A légitársaság szerint az ATR–72 típusú, két turbólégcsavaros gép mind a 60 utasa és a személyzet hat tagja is életét veszítette. Az IRNA állami hírügynökség szerint 59 utas volt a gépen, mert valaki lemondta az utat.

Az EP3704-es számú járat a teheráni Mehrábád repülőtérről tartott az ország délnyugati részén fekvő Jászúdzs városába, és Szemírom közelében, a fővárostól mintegy 620 kilométerre délre csapódott a földbe egy hegyvidéki területen. A baleset oka a ködös időjárás lehetett. Az olasz–francia fejlesztésű, regionális utakhoz használt gépet az 1980-as években tervezték.

Az elmúlt évtizedek szankciói miatt Irán a legtöbb repülőalkatrészhez képtelen volt hozzájutni, az iráni légitársaságok gépparkja elöregedett, és emiatt már több baleset is történt. Az iráni atomprogramról 2015-ben kötött megállapodás után azonban a büntető intézkedések nagy részét feloldották, és Teherán nem sokkal később repülőgépek tucatjaira adott le megrendelést nyugati gyártóknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.