Elkapták Mexikó egyik legkeresettebb drogbáróját

Charlie több tonna kokaint és amfetamint csempésztetett Amerikába.

MN
2018. 02. 09. 18:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogták a Los Zetas mexikói drogkartell egyik feltételezett vezetőjét, az egyebek között Charlie ragadványnéven ismert José María Guizar Valenciát, Mexikó egyik legkeresettebb bűnözőjét – írja az MTI az EFE spanyol hírügynökség alapján.

A férfit a mexikói haditengerészet és a hírszerző szervek munkatársai kapták el. Alfonso Navarrete mexikói belügyminiszter Twitter-bejegyzésében méltatta a hatóságoknak a Guizar után folytatott nyomozását és kézre kerítését. A mexikói belügyi tárca nem szolgált további részletekkel a hatósági fellépést illetően.

Guizar egyike volt Mexikó legkeresettebb 122 bűnözőjének, az amerikai külügyminisztérium korábban legfeljebb 5 millió dolláros (1,275 milliárd forintos) nyomravezetői díjat ajánlott fel az amerikai állampolgárságú férfi elfogását segítő információért.

Az amerikai tárca honlapja arról számol be, hogy a gyanúsított évente több tonna kokaint és metamfetamint csempésztetett be az Egyesült Államokba. Guizar ellen korábban Texasban és Virginiában is vádat emeltek kábítószer-kereskedelem vádja miatt.

Az EFE rendelkezésére álló adatok szerint Guizar a Los Zetas délkelet-mexikói vezetője volt, Tabasco szövetségi állam Huimanguillo városából irányította a drogkartellt és felügyelte a Dél-Amerikából és Közép-Amerikából érkező kábítószer-szállítmányok Egyesült Államokba való továbbszállításának folyamatát.

A mexikói alvilág szereplői között is különösen kegyetlennek számító Los Zetas dezertált elitkatonákból alakult, és először a Golf kartell néven ismert bűnszervezet fegyveres szervezeteként működött. Később különvált, elsősorban az ország keleti és északi részén lett aktív.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.