ENSZ: A „Stop, Soros!” törvénycsomag indokolatlanul korlátozza az egyesülési szabadságot

Emberi alapjogot sért a magyar kormány a világszervezet szerint.

MN
2018. 02. 16. 13:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „Stop, Soros!” törvénycsomag indokolatlanul korlátozza az egyesülési szabadságot, és aggasztó folytatása a magyar kormány emberi jogok és a civil szféra elleni támadásának – jelentette ki az MTI híradása szerint Genfben Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője.

Nyilvánvalóan azoknak a szervezeteknek a szigorúbb ellenőrzésére irányul a törvénytervezet, amelyek a kormány szemében államellenes tevékenységet folytatnak, például a migrációval, a menedékkérők ügyével és az ezekkel összefüggő számos más tevékenységgel foglalkoznak – tette hozzá.

Fölszólította a magyar kormányt, garantálja az egyesülési szabadság érvényesülését, amibe beletartozik az is, hogy támogatást kapnak kül- és belföldről. A szóvivő fölhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország csatlakozott a Polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmányához és A menekültek helyzetére vonatkozó egyezményhez.

Colville a migrációt segítő civil szervezeteknek külföldről juttatott adományok 25 százalékos adójával kapcsolatban azt mondta: „Az adó valószínűleg szűkíteni fogja ezeknek a szervezeteknek a költségvetési keretét, és megnehezíti számukra az adománygyűjtést, ily módon csorbítja képességüket nélkülözhetetlen munkájuk elvégzésére és szolgáltatásaik nyújtására.”

Az ENSZ-főbiztos szóvivője kifejtette: a civil szervezetek már eddig is nagy nyomás alatt voltak az országban, ez a törvény még nagyobb nyomás alá helyezné őket. Az ENSZ emberi jogi hivatala elismeri a magyar állam felelősségét abban, hogy meg kell védenie az ország határait, de a tervezet nemcsak a civilszervezetek munkáját fenyegeti, hanem súlyosan érintheti azoknak a jogait is, akik rászorulnak ezeknek a szervezeteknek a szolgáltatásaira, például menekültek vagy menedékkérők, mert a kormány által nyújtott segítség idővel csökkent – mondta.

Kormányzati Tájékoztatási Központ: Az ENSZ a Soros-terv mentén halad

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint „egyre nyilvánvalóbb”, hogy az ENSZ „a Soros-terv” mentén halad, és bevándorlók millióit akarja behozni Európába, ami Magyarország számára elfogadhatatlan. „Ez a vitánk az ENSZ-szel” – olvasható a reagálásban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.