ENSZ: Nemcsak az Iszlám Állam, az Al-Kaida is fenyegetést jelent

A terrorhálózat továbbra is rendkívül rugalmas.

MTI
2018. 02. 08. 21:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Al-Kaida nemzetközi terrorhálózat továbbra is rendkívül rugalmas, ugyanakkora fenyegetést jelent, mint az Iszlám Állam, de egyes térségekben, például Jemenben vagy Szomáliában, még nagyobbat is – derül ki ENSZ-szakértők jelentéséből, amelyet a hírügynökségek csütörtökön idéztek.

A két terrorcsoport elleni szankciókat felügyelő szakértői testület tagjai az ENSZ Biztonsági Tanácsának tett jelentésükben úgy fogalmaztak, hogy az Al-Kaidához köthető szervezetek „legalább olyan komoly fenyegetést” jelentenek Nyugat-Afrikában és Dél-Ázsiában, mint az Iszlám Állam.

Egy kedden köröztetett külön jelentésben az ENSZ-szakértők arról számoltak be, hogy az Irakban és Szíriában elszenvedett jelentős területi veszteségei ellenére az Iszlám Állam továbbra is komoly és egyre nagyobb fenyegetést jelent világszerte.

A szerdai jelentésben bizonyos ENSZ-tagállamok felhívták a figyelmet arra, hogy az Al-Kaida és az Iszlám Állam egyes tagjai képesek és hajlandók is egymást támogatni a terrortámadások előkészítésében, ami egy lehetséges új fenyegetést jelent számos térségben. Az Al-Kaida propagandája emellett továbbra is olyan lehetséges vezetők új nemzedékét termeli ki, mint például Hamza bin Laden – Oszáma bin Láden, az Al-Kaida néhai vezetőjének egyik fia –, nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy fiatalosabb képet adjon magáról a hálózattal rokonszenvezőknek, mondták a szakértők. Hamza bin Láden egy novemberi hangfelvételén arra szólította fel a világ muszlimjait, hogy álljanak bosszút az apja haláláért, akit az amerikai tengerészgyalogság különleges egysége likvidált 2011 májusában a pakisztáni Abbottabadban.

A világszervezet szakértői szót ejtettek Szíriáról is, amelynek északnyugati, Idlib nevű tartományának jelentős részét az a Haját Tahrír as-Sám (HTS) nevű fegyveres szervezet uralja, amelynek élén a korábban Dzsabhat an-Nuszra néven az Al-Kaida szíriai ágaként ismert Dzsabhat Fatah es-Sám csoport áll. Habár a fegyveres csoport 2016-ban névleg szakított a nemzetközi terrorhálózattal, az ENSZ-szakértők szerint továbbra is az Al-Kaida egyik legerősebb és legnagyobb alszervezetének számít. Annak ellenére, hogy a Dzsabhat Fatah es-Sám kisebb fegyveres csoportokat próbál magába olvasztani, egyes tagjai úgy vélekednek, hogy a szervezetnek „nemzetközibb arculattal” kellene rendelkeznie, és nem csak Szíriára kellene összpontosítania. A szakértők hét- és tizenegyezer közé becsülik a HTS harcosainak számát, akik közül néhány ezren külföldiek.

A jelentés kitér az Arab-félszigetre is, ahol a szakértők szerint az Al-Kaida vezető szerepet játszik különösen a terrorpropagandában és a terrorizmust elősegítő kommunikációs tevékenységek lebonyolításában.

A szakértők emellett felhívták a figyelmet arra, hogy Nyugat-Afrikában egyre inkább érzékelhető az Al-Kaidához és az Iszlám Államhoz köthető csoportok jelentette fenyegetés, amely Malin keresztül a vele szomszédos országokban is érzékelteti hatását. Habár az iszlamistákat 2013-ban Franciaország vezetésével kiűzték Mali északi részéről, délen egyre aktívabbak az utóbbi időkben.

Az afrikai kontinens másik végében az Al-Kaidához köthető Al-Shabaab szomáliai terrorszervezet „megtartotta erőfölényét” az Iszlám Állam helyi szövetségeseivel szemben, és jelenleg nagyobb fenyegetést jelent az Afrikai Unió békefenntartóira az országban – közölték az ENSZ-szakértők. Az Al-Shabaab 2017-ben megszilárdította jelenlétét Szomáliában, emellett számos műveletet folytatott annak érdekében, hogy erődítményeket hozzon létre Kenyában, Etiópiában és Dzsibutiban – tették hozzá.

Afganisztánt illetően a szakértők meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva közölték, hogy mintegy hatvanezer fegyveres van az országban, akik a kabuli kormány ellen felkelést folytató tálibok és számos, az Al-Kaidához köthető szervezet kötelékében harcolnak. A közép-ázsiai országban több mint húsz fegyveres szervezet tevékenykedik, köztük a tálibok mozgalma, amely több mint negyvenezer harcosával a legnagyobbnak számít az országban. Valerij Szemerikov, a hat egykori szovjet tagköztársaságot tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének főtitkárhelyettese csütörtökön Moszkvában kijelentette, hogy az Iszlám Állam a Szíriában elszenvedett vereség után Afganisztánba csoportosítja át erőit, ahol már hétezer fegyverese tartózkodik.

A szakértők szerint az elmúlt években a délkelet-ázsiai régióban is markáns növekedést tapasztaltak a terrortámadásokat illetően, Indonéziában például legalább tíz, az Iszlám Állam inspirálta terrortámadást hajtottak végre 2017 első felében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.