Erdogan gyilkosnak nevezte Aszadot

Visszautasította a török elnök, hogy tárgyaljon a háborúzás helyett.

MTI
2018. 02. 08. 13:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökország nem ül tárgyalóasztalhoz a „gyilkos” szíriai elnökkel, Bassár el-Aszaddal a szíriai kurd fegyveresek ellen indított afríni török hadművelettel kapcsolatban – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök az államfői palotában polgármesterek előtt.

Erdogan azt mondta: „mi beszélnivalója van Törökországnak egy gyilkossal, aki megölte egymillió állampolgárát”?

A török államfő kijelentésével a kemalista ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) elnökének, Kemal Kilicdaroglunak az állítólagos felvetésére reagált. Erdogan szerint Kilicdaroglu azt mondta, hogy a török haderőnek nem kéne túlságosan a szíriai határ mögé mennie, Ankarának pedig meg kéne beszélnie Damaszkusszal a katonai beavatkozás ügyét.

Erdogan kiemelte: Törökország számára most a szíriai nép, a Törökországban tartózkodó 3,5 millió szíriai menekült hazatérése és nem Aszad a fontos.

Törökország január 20-án indított nagyszabású offenzívát az északnyugat-szíriai Afrín körzetet ellenőrző Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen. Ankara szemében az YPG a törökországi szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezet.

Erdogan csütörtöki beszédében arról is beszámolt, hogy már 135 ezer szíriai menekült költözött vissza arra a kétezer négyzetkilométeres területre Észak-Szíriában, amelyet a török haderő az Eufráteszi Pajzs fedőnevű hadművelet keretében 2016 augusztusa és 2017 márciusa között tisztított meg az Iszlám Állam szélsőségeseitől.

Törökország a szíriai polgárháborúban mérsékelt ellenzéki arab erőket támogat és Aszad távozását követeli. Ez irányú követeléseit ugyanakkor visszafogta, mióta a damaszkuszi rezsim szövetségeseinek számító Oroszországgal és Iránnal kezdett együttműködni a hetedik évébe lépő konfliktus politikai rendezése érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.