Erős földrengés rázta meg Pápua Új-Guineát

A 7,5-ös erősségű földmozgás fészke 35 kilométer mélyen volt. 560 kilométerre a fővárostól.

MTI
2018. 02. 26. 5:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős földrengés rázta meg hétfő hajnalban Pápua Új-Guineát – jelentette az Amerikai Földtani Intézet. A 7,5-ös erősségű földmozgás fészke 35 kilométer mélyen volt. 560 kilométerre a fővárostól, Port Morsbytől.

Károkról, áldozatokról egyelőre nem érkezett hír, de az ExxonMobil amerikai energiavállalat bejelentette, hogy az epicentrum közelében fekvő gázfeldolgozó üzemét ideiglenes leállította. Azt mindenesetre tudatták, hogy a cég minden alkalmazottja sértetlen. A telepről egy 700 kilométer hosszú vezetéken át juttatják el a tengeri kikötőbe a cseppfolyósított földgázt. Az Oil Search nevű energiavállalat szintén leállította az érintett területen található üzemeit, de az ő alkalmazottaik közül sem sérült meg senki.

Segélyszervezetek emlékeztettek, hogy a kérdéses területet sűrű erdő borítja, ami megnehezíti a kommunikációt és a károk felmérését. Pápua Új-Guinea a mintegy 40 ezer kilométer hosszú, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol a tektonikus lemezek találkozása mentén rendkívül gyakoriak a földmozgások és rengeteg az aktív tűzhányó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.