Észak-Korea alapanyagot küldhetett a szír vegyi fegyverekhez

Észak-koreai rakétatechnikusok is felbukkantak a szír kormányerők katonai bázisain.

MTI
2018. 02. 27. 17:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea olyan alapanyagokat szállított a szíriai kormánynak, amelyeket akár vegyi fegyverek gyártásához is használhattak – írta egy ENSZ-jelentésre hivatkozva a The New York Times kedden.

Az amerikai napilap értesülései szerint a phenjani rezsim legalább 40 szállítmányt küldött Szíriába 2012 és 2017 között, amelyek polgári és katonai célra is felhasználható anyagokat – a többi között saválló csempéket, szelepeket és hőmérőket – tartalmaztak. Emellett észak-koreai rakétatechnikusokat láttak ismert szíriai vegyifegyver- és rakétalétesítményekben.

A több mint 200 oldalas jelentést olyan ENSZ-szakértők írták, akik az Észak-Korea elleni szankciók betartását felügyelik. Az ázsiai országot nukleáris és rakétaprogramja miatt számos nemzetközi büntetőintézkedéssel sújtották.

Szíria egy szaringázzal végrehajtott kelet-gútai támadást követően 2013-ban nemzetközi nyomásra beleegyezett vegyifegyver-készletének megsemmisítésébe. Ugyanakkor az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértői úgy vélik, hogy Damaszkusz nem tett eleget kötelezettségének, és 2017 áprilisában szarint vetett be Hán Sejkúnban, legalább 83 emberéletet kioltva. Szíriai felkelők arról számoltak be, hogy a kormányerők klórgázt tartalmazó fegyverekkel bombáztak lakott településeket. A nemzetközi bírálatok ellenére a damaszkuszi kormány eddig következetesen tagadta, hogy vegyi fegyvert vetett be ellenfeleivel szemben.

A nyilvánosság előtt nem ismertetett beszámolóhoz sem annak szerzői, sem az ENSZ Biztonsági Tanácsának illetékesei nem kívántak megjegyzést fűzni – írta a The New York Times.

William Newcomb, az ENSZ Észak-Koreával foglalkozó csoportjának volt elnöke „fontos áttörésnek” nevezte a részletekbe menő jelentést. A világszervezet a szíriai konfliktus kezdete óta gyanakodott arra, hogy Észak-Korea felszereléssel és szakértőkkel segíti Bassár el-Aszad szíriai elnököt a vegyifegyver-program folytatásában – írta a The New York Times.

Ha Damaszkusz és Phenjan katonai együttműködése megerősítést nyer, az a kettejük elszigetelésére tett nemzetközi kísérletek kudarcára világít rá. A szállítmányok ugyanis annak ellenére célba értek, hogy mindkét ország ellen szigorú szankciók vannak érvényben, amelyek betartását az amerikai és más titkosszolgálatok is éberen figyelik – tette hozzá a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.