Észak-Korea először mutat tárgyalási hajlandóságot Trump elnöksége alatt

A történelminek nevezett bejelentésen nem esett szó Észak-Korea nukleáris programjáról.

MN
2018. 02. 26. 7:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea először mutat hajlandóságot tárgyalásra az Egyesült Államokkal Donald Trump elnöksége alatt. A párbeszéd lehetőségét a Phenjanból érkezett delegáció vezetője, Kim Jongcsol, az Észak-Koreai Munkáspárt központi bizottságának alelnöke, a Korea-közi kapcsolatok északi főmegbízottja említette a phjongcshangi téli olimpia zárásakor. A küldöttség egy órán át tárgyalt Mun Dzsein dél-koreai elnökkel, aki örömét fejezte ki az enyhülés lehetőségéről hallva, és úgy gondolja, a téli olimpia így elérhette egyik célját, hogy „a béke játéka” legyen – írja a The Washington Post.

Mun Dzsein szerint Kim Dzsongun személyesen nyitott a tárgyalásra. A bejelentés nem aratott osztatlan sikert, Dél-Koreában száznál több tüntető azt hangoztatta, hogy a dél-koreai elnök összejátszik Kim Dzsongunnal – írja az ATV.hu.

Az előbbiekhez képest ellentmondó hír, hogy Észak-Korea éppen néhány napja nevezte provokációnak az Egyesült Államok gazdasági szankcióit. Illetve a történelminek nevezett bejelentésen nem esett szó Észak-Korea nukleáris programjáról.

Az olimpia záróünnepségén az amerikai elnök lánya, Ivanka Trump is jelen volt, aki a hivatalos delegáció tagjaként érkezett, de csak az amerikai sportolókat látogatta meg, a phenjani küldöttséggel nem találkozott.

A Fehér Ház közleménye szerint „létezik egy világosabb út Észak-Korea számára, amennyiben a nukleáris leszerelést választja. Meglátjuk, hogy Phenjan üzenete tényleg hajlandó-e a találkozóra, amely az első lépése lenne atomprogramja felhagyásának.”  Kiemelték azt is, hogy „az Egyesült Államoknak és a világnak továbbra is világossá kell tenniük, nincs jövője az észak-koreai nukleáris fegyverkezésnek”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.