Észak-koreai szankciók: Kína is bekeményített

A távol-keleti nagyhatalom Kim Dzsong Unék utolsó támogatója volt.

Ruzsbaczky Zoltán
2018. 02. 23. 6:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy év alatt felével esett vissza a Kína és Észak-Korea közötti kereskedelem értéke, a januári érték még az egy hónappal korábbihoz képest is 31 százalékos csökkenés – írja a Reuters hírügynökség. Összesen kevesebb mint 215 millió dollár összegben kereskedett hatalmas szomszédjával a remeteállam; ez 2014 júniusa óta a legkisebb érték.

Bár Peking Észak-Korea utolsó jelentős támogatója volt, mára beállt az Egyesült Államok által sürgetett szankciós politika mögé, amelynek célja végső soron gazdaságilag kivéreztetni Kim Dzsongun rezsimjét.

Januárban Kína nem vett szomszédjától sem szenet – mely nagyon fontos bevételi forrás volt Észak-Koreának –, sem vasat, sem pedig ólmot. Ami pedig szintén lényeges, olajat sem adott el nekik, csak valamennyi kerozint – talán részben azért, hogy a menetrend szerinti Phenjan–Peking-repülőjárat mégiscsak működőképes maradjon.

Az viszont még így sincs kizárva, hogy a szükséges nyersanyagokhoz és egyéb termékekhez Észak-Korea a feketepiacon keresztül mégiscsak hozzájut, bár valószínűleg a szükségesnél jóval kevesebbhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.