Fegyveres támadás után erősítették meg az ortodox templomok őrzését

Dagesztánban a télbúcsúztató ortodox farsangot ünneplők közé lőttek, öten meghaltak.

MTI
2018. 02. 19. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősítették az ortodox templomok őrzését Dagesztánban hétfőn az előző nap Kizljarban történt fegyveres támadást követően – közölte az orosz ortodox egyház mahacskalai megyéjének szóvivője. Tájékoztatása szerint az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi Dagesztánban 20 ortodox templom található. A mostani óvintézkedés csupán a dagesztáni templomokra vonatkozik, hiszen az ingus- és csecsenföldi templomok, amelyek ugyancsak a mahacskalai egyházmegyéhez tartoznak, már több éve megerősített védelmet kapnak. A nyilatkozó hozzátette, hogy a mostani intézkedés egyelőre ideiglenes jellegű, néhány napig tart, a templomok állandó védelméről később döntenek.

Vasárnap öten meghaltak és legalább négyen megsebesültek, amikor egy fegyveres tüzet nyitott a télbúcsúztató ortodox farsangot ünneplő, a templomból éppen távozó hívőkre Kizljarban. A sebesültek között két nő van, őket a dagesztáni központi kórház intenzív osztályán ápolják, állapotuk súlyos. Egy rendőr és az orosz nemzeti gárda egy katonájának állapota közepes súlyosságú.

A támadót, Raszul Tyemirbekov 22 éves dagesztáni lakost az orosz nemzeti gárda katonái lelőtték. A merénylőnél tartott házkutatás során találtak egy videofelvételt, amelyen Tyemirbekov hűségesküt tett az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű terrorszervezetnek. A terrorszervezet hétfőn azt közölte, hogy „az akciót az Iszlám Állam egy lelkes katonája követte el”. Az orosz hatóságok hivatalosan gyilkosság miatt folytatnak nyomozást, a terrorgyanúra eddig nincs bizonyíték.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője hétfői moszkvai sajtóértekezletén elmondta, vizsgálják, hogy a gyilkos tagja volt-e szélsőséges szervezeteknek, amelyek közül szavai szerint több destruktív tevékenységet folytat és kapcsolatban áll a nemzetközi terrorizmussal. Az 50 ezer lakosú Kizljar Csecsenföld határának közelében fekszik. A térségben bűnbandák és radikális csoportok harcolnak a központi kormány ellen.

Dagesztánban gyakoriak az iszlamista terrortámadások. Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly októberben ideiglenesen Vlagyimir Vasziljev volt rendőrtábornokot nevezte ki a köztársaság vezetőjének, idén február elején pedig korrupció vádjával őrizetbe vették a köztársaság ügyvezető kormányfőjét és két helyettesét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.