Fegyvert a tanároknak? A rendőrök szerint rossz ötlet

Szerintük csak az egyenruhásoknak szabadna fegyvert viselni.

MTI
2018. 02. 23. 6:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oktatási intézményekben szolgálatot teljesítő rendőrtisztek országos szövetsége (NASRO) csütörtök este közleményben foglalt állást az elnök javaslata ellen. A mintegy 4500 tagot számláló szervezet különleges kiképzést tart olyan rendőröknek, akik oktatási intézményekben teljesítenek szolgálatot.

A szervezet hangsúlyozta, nem szabad tűzfegyvereket beengedni az iskolák területére, kivéve azoknak a rendőrtiszteknek a fegyvereit, akiket gondosan válogattak és különlegesen kiképzésben volt részük, hogy oktatási intézményben teljesítsenek szolgálatot. Felhívták a figyelmet: ha megengedik a pedagógusoknak, hogy fegyvert viseljenek az iskolában, megnőhet a veszélye, hogy egy rendőr tévedésből támadónak nézi a fegyveres tanárt vagy a nem egyenruhát viselő iskolai személyt.

A közleményben kifejtették: az iskolai szolgálatot ellátó rendőrök speciális kiképzést kapnak, kiterjed arra is, hogyan zárják ki, hogy más személy hozzáférjen a fegyverükhöz, valamint hogy a fegyverrel nehéz körülmények között is megfelelően tudjanak bánni. Hozzátették, hogy aki nem vesz részt rendszeresen ilyen kiképzésben, az lelkileg sem felkészült arra, hogy használja a fegyverét egy támadó ellen.

Ellenezte a tanárok fegyverhez juttatását Bill Bratton, New York volt és legendásként számon tartott rendőrkapitánya is. Bratton Twitter-bejegyzéseiben őrültnek nevezte a javaslatot. „A fegyveres erőszakra nem a még több fegyver a válasz” – fogalmazott, hozzátéve, hogy New York városában tíz évvel ezelőtt betiltották a tűzfegyvereket, azóta folyamatosan csökkenőben van a fegyverrel elkövetett erőszakos bűncselekmények száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.