Felszámolnak egy lett bankot, amelyet pénzmosással vádoltak meg

Százezer euróig kártalanítják, akinek bent ragad a pénze.

MTI
2018. 02. 25. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felszámolják a pénzmosási ügybe keveredő harmadik legnagyobb lett bankot – jelentette be az Európai Központi Bank (EKB).

Az euróövezeti központi bank közleménye szerint „a lett bank csődközeli helyzetben van”, miközben „luxembourgi leánybankjánál az összeomlás jelei” tapasztalhatók.

Az EKB tájékoztatta a helyzetről az Egységes Szanálási Testületet (SRB), amely jóváhagyta a lett bank és luxembourgi leánycége felszámolását a lett és a luxemburgi törvények alapján.

Az EKB szerint a lett bank jelentősen meggyengült likviditása miatt nem képes idejében rendezni adósságait és más kötelezettségeit. Arra sem képes már, hogy kifizesse a betéteseket.

Utóbbiakat egyébként a lett betétbiztosítási alap kártalanítja 100 ezer euró összegig.

Az Európai Központi Bank (EKB) még hétfőn azonnali hatállyal befagyasztotta a pénzmosási botrányba keveredő lett ABLV bank kifizetéseit.

Az EKB először élt a 2014-ben ráruházott euróövezeti bankfelügyeleti jogával.

A bank helyzete a múlt héten ingott meg, miután a lett korrupcióellenes ügynökség és az amerikai pénzügyminisztérium pénzügyi bűnözéssel foglalkozó felügyelete megvádolta, hogy közreműködött abban, hogy ügyfelei kijátsszák az ENSZ Észak-Korea elleni szankcióit, továbbá kapcsolata van Észak-Korea fegyverfejlesztési programjával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.