Ferenc pápa XVI. Benedekről tréfálkozva: Ő maga is várólistán van

Idén szentté avatják VI. Pál pápát, aki elődje, XXIII. János után felügyelte és befejezte a II. vatikáni zsinatot.

MTI
2018. 02. 17. 20:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén szentté avatják VI. Pál pápát, aki elődje, XXIII. János után felügyelte és befejezte a második vatikáni zsinatot – hozta nyilvánosságra szombaton az Apostoli Szentszék.

Ferenc pápa csütörtökön, római papokkal találkozva közölte döntését. A beszélgetés felvételét a Vatikán szombaton tette közzé. A beszélgetés során az egyházfő tréfálkozva kijelentette, hogy elődje, XVI. Benedek emeritus pápa és ő maga is „várólistán van”.

A Giovanni Battista Montini néven született VI. Pál (1897–1978) viharos történelmi időszakban, 1963 és 1978 között vezette a katolikus egyházat. Az ő felügyelete alatt fejeződött be az egyházat megújító, XXIII. János pápa által elindított második vatikáni zsinat, melyet elődje – halála miatt – nem fejezhetett be.

VI. Pál pápa egyházi karrierjének jelentős részét diplomáciai szolgálatban töltötte, mielőtt Milánó érseke lett. 2014-ben avatták boldoggá, miután hitelesítettek egy személyéhez kötődő csodás gyógyulást. Február elején egy vatikáni teológiai és orvosi bizottság egy második csodát is hitelesített, így nincs akadálya a szentté avatásnak.

VI. Pál a harmadik egyházfő, akit Ferenc pápa szentté avat öt évvel ezelőtti megválasztása óta. A másik két, általa szentté avatott pápa az 1963-ban meghalt XXIII. János és a 2005-ben elhunyt II. János Pál volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.