Gútai mészárlás: öt órát adtak a civilek kimentésére

Humanitárius tűzszünetet rendelt el Putyin Kelet-Gútában. Egy hét alatt több száz civil halt meg az orosz és szír erők légicsapásai során.

MN
2018. 02. 26. 15:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Humanitárius napi tűzszünetek megtartását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a szíriai kormány ellen harcoló felkelők kezén lévő, Damaszkuszhoz közeli Kelet-Gútában – közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn Moszkvában.

A Sojgu által kiadott közlemény szerint keddtől kezdődően reggel kilenctől délután kettő óráig lesz tűzszünet a szíriai főváros elővárosainál, vagyis összesen öt órát adtak a városban élő civilek kimenekítésére, írja az MTI.

A bejelentést az orosz védelmi tárca vezetője két nappal azután tette meg, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot fogadott el, amelynek értelmében harmincapos tűzszünetet kell bevezetni Szíriában.

A miniszter szerint az orosz haderő segítséget nyújt majd a polgári lakosság evakuálásához. Igaz, az orosz légierő tevékenyen részt vesz a gútai mészárlásban is a szír kormánycsapatok szövetségeseként: bár az oroszok és Bassár el-Aszad erői elvileg a helyi iszlamista fegyvereseket támadják, az elmúlt egy hétben célzottan bombáztak és ágyúztak kórházakat, foszforbombát dobtak lakott területre,  az elmúlt nyolc nap alatt ötszáz civilt, köztük sok gyermeket gyilkoltak meg a hasműveletek során.

Aktivisták és ellenzéki források szerint Damaszkusz vasárnap este klórgázt is bevetett a térségben. Egy hároméves gyerek meghalt, többen légzési problémákkal kerültek kórházba.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter úgy vélekedett, hogy Kelet-Gútában megsértik az emberiesség legalapvetőbb szabályait is. „Szégyen, hogyan bánnak ott az emberekkel – mondta Asselborn hétfőn Brüsszelben. – Újra a középkorban vagyunk, méghozzá a legsötétebb középkorban.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.