Gyorsvasút épülhet Budapest és Varsó között

Még nem ismertek a részletek, így az sem, mennyibe kerülne egy ekkora fejlesztés.

MN
2018. 02. 12. 14:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen csak hogy elkezdődött a Belgrád–Budapest-gyorsvasútprojekt, a magyar kormány máris egy újabb expresszről tárgyal a lengyel vezetéssel – írja a Napi.hu. A portál a Gazeta.pl információi alapján arról tudósít, a lengyel és a magyar kormány még csak mérlegeli a gyorsvasúti összeköttetés kiépítését Varsó és Budapest között. Andrzej Adamczyk lengyel infrastruktúráért felelős miniszter, valamint Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter múlt heti találkozóján vetették föl a grandiózus fejlesztés lehetőségét. A lengyel szakminiszer szerint a projekt civilizációs jellegű vállalkozás volna, nem mellesleg megváltoztatná az Európai Unió szállítási térképét.

Az első mérések szerint egy ilyen gyorsvasútnak köszönhetően négy órával rövidebb idő alatt lehetne eljutni Varsóból Budapestre, és viszont. Ám a költségvetésről és a tervezett útvonalról semmilyen hír nincs, ahogy azt sem lehet tudni, milyen határidővel tervezik kiépíteni a gyorsvasutat. Az összeköttetésnek kereszteznie kellene Szlovákiát, de kérdés, ők miként vélekednek róla, a pozsonyi vezetés ugyanis nem volt jelen az eddigi tárgyalásokon.

Szijjártó Péter a portál szerint hangsúlyozta, a románokkal is tárgyalásokat folytatnak egy ilyen építkezésről. Ismert, a külügyminiszter a múlt héten a Budapest–Kolozsvár-gyorsvasút megépítéséről egyeztetett a román külügyminiszterrel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.