Halálos áldozatok, hidegrekord és helyenként káosz a fagy miatt Európában

Ausztriában a hideg miatt ismét eltakarhatják az arcukat a bevándorolt nők is.

MN
2018. 02. 27. 10:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelországban a hideg idő miatt legalább nyolcan haltak meg péntek óta – olvasható a Wetter.at osztrák meteorológiai portál cikkében, amely azt is hírül adja, hogy Magyarországon a tél már 150 halálos áldozatot követelt, akiknek a fele a fűtetlen otthonában halt meg.

Rómában sok bolt és vendéglátóhely zárva tart – folytatódik a beszámoló –, ahogyan az iskolák, irodák is. A vasúti, a közúti és a légi közlekedés nagy része ugyancsak lebénult az olasz fővárosban és környékén. Hétfőn a város központjában körülbelül 5-10 centiméternyi hó esett, és éjjel –5 fok alá esett a hőmérséklet – számoltak be olasz időjárási portálok.

Görögországban szintén több repülőjáratot töröltek a hóesés miatt.

Nagy-Britanniában „keleti szörnyetegnek” nevezték el a hideghullámot, és a –15 fokos hideg miatt arra intették a munkahelyükre ingázókat, hogy 18 óráig térjenek haza otthonukba, mert azután teljes közlekedési káosz várható az időjárás miatt. A mobilhálózatok ugyancsak összeomolhatnak – tudósít az osztrák portál.

Németországban az elmúlt évtizedek egyik leghidegebb éjszakája volt a keddre virradó. Szászországban, Drezda környékén –23 fokos hőmérsékletet is mértek, míg a legmagasabb német hegycsúcson, az Alpokban található Zugspitzén a Német Meteorológiai Szolgálat szerint –30,5 Celsius-fokot mutatott a hőmérő, amely százéves negatív csúcsnak felel meg.

A rendkívüli hideg miatt Ausztriában felfüggesztették a burka és a nikáb viselésének tilalmát – idézte a dpa német hírügynökség az osztrák belügyminisztérium szóvivőjének nyilatkozatát. Az iszlám hitű bevándorló nők arcot is eltakaró öltözetét 2017. október elseje óta tilos viselni egy osztrák törvény szerint, amely azonban kivételt is megenged rendkívüli hideg esetén. A törvény az arcot takaró burka- és nikábviseléshez elegendő hideg pontos mértékét számszerűen nem határozza meg.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.