Hatalmasat hibázhatott egy rendőr a floridai lövöldözés alatt

A lövöldözés hat percig tartott, és közben a seriffhelyettes legalább négy percen át kint várakozott.

MTI
2018. 02. 23. 9:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A seriff tudatta, hogy Scot Peterson volt az iskola mellé rendelt rendőr, és szolgálatban volt, amikor a 19 éves Nikolas Cruz félautomata karabéllyal tüzet nyitott a diákokra. Videofelvételek alapján belső vizsgálat indult, amely azt állapította meg, hogy Peterson odaér az épülethez, ahol Cruz a legtöbb áldozatával végzett, lőállást vesz föl, és várakozik. Israel elmondása szerint Peterson az első lövések után 90 másodperccel a helyszínen volt, a lövöldözés hat percig tartott; és közben a seriffhelyettes legalább négy percen át kint várakozott. A sajtótájékoztatón megkérdezték Israelt, hogy mit kellett volna Petersonnak tennie. „Be kellett vona mennie, hogy leszerelje a támadót, hogy megölje\" – szögezte le a seriff.

Peterson a vizsgálat során nem adott választ arra, miért nem ment be az épületbe, az újságírók pedig nem tudták elérni. A seriff elmondta, hogy a videofelvétel alapján föl akarta függeszteni a seriffhelyettest, aki viszont úgy döntött, hogy felmond. Scott Israel arról is beszámolt, hogy két másik seriffhelyettes ellen is vizsgálat indult annak kiderítésére, megfelelően kezelték-e azt az információt, hogy Cruz veszélyes lehet, és elképzelhetően lövöldözésre készül, amiről tavaly és tavalyelőtt is kapott bejelentést a seriff hivatala. Az elmúlt években összesen másfél tucatszor jelezték a seriffhivatalnak, hogy a fiatal veszélyes lehet. Cruz 17 embert ölt meg az iskolában február 14-én, majd a menekülő diákok közé vegyült.

A tömeggyilkosság ismét felszínre hozta a fegyvertartás korlátozásának kérdését az Egyesült Államokban, ahol a fejlett országok közül egyetlenként alkotmányos alapjog a fegyvertartás, az alaptörvény 1791-ben elfogadott második módosítása értelmében. Donald Trump elnök a héten azt ígérte, hogy a gyermekek életének megóvásánál nincs fontosabb, ezért javasolni fogja, szigorúbban ellenőrizzék a fegyvervásárlókat, emeljék meg a fegyvervásárlás alsó korhatárát, és tiltsák be a félautomata fegyvereket szinte automatává alakító rugós válltámaszokat. Emellett annak a véleményének is hangot adott, hogy megfelelően képzett, fegyvert viselő tanárok megakadályozhatnák a lövöldözéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.