Horvátország haldoklik, mondta az államtitkár, majd lemondott

A távozó politikus szerint színjáték, amit a minisztériuma bejelentett a népességfogyás csökkentésére.

MTI
2018. 02. 20. 17:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátország haldoklik, a kormány pedig komolytalanul áll a kérdéshez – így bírálta saját minisztériuma intézkedéseit Marin Strmota horvát népesedésügyi államtitkár, és nyilvánosan bejelentette lemondását tisztségéről.

Nada Murganic demográfiai, családügyi, ifjúsági és a szociális miniszter a demográfiai megújulás érdekében tett rendelkezéseket ismertette sajtótájékoztatóján, egyebek között a családi pótlékra jogosultak körének bővítéséről beszélve és arról, hogy mindenki számára elérhetővé teszik az óvodai ellátást, majd átadta a szót államtitkárának.

Egy újságírónak arra a felvetésére, hogy a tárca ugyanezeket az intézkedéseket jelentette be három hónappal ezelőtt, és azóta miért nem történt előrelépés, az államtitkár kifakadt, és azt válaszolta: „Igaza van, ez egy nagy színjáték”.

Jelezte, hogy demográfusként az említett lépéseket komolytalannak tartja, miközben szerinte Horvátország haldoklik, és fennállása óta a legrosszabb helyzettel küzd. „Mint fiatal ember, horvát állampolgár, két gyermek édesapja, munkanélküli feleség férje és munkanélküli szülők gyereke nem hiszem, hogy ilyen hozzáállással bármin is változtatni tudunk” – mondta láthatóan feldúltan, majd bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond tisztségéről és távozott a teremből.

A lépése meglepte a minisztert, aki azzal magyarázta a helyzetet, hogy egy fiatalember, egy tudós türelmetlenségéről van szó.

A horvát statisztikai hivatal kedden közölt adatai szerint 2017-ben 17 614-el többen haltak meg, mint ahány gyerek született, ez a szám pedig egyre csak nőtt az elmúlt hét évben. Az elvándorlás is óriási méreteket öltött, a társadalmi szervezetek pedig arra figyelmeztetnek, hogy minden ötödik horvát állampolgárt az elszegényedés veszélye fenyegeti.

A tárcavezető szerint a statisztikák nem biztatók, de a negatív trend nem a mostani kormányzás alatt alakult ki.

A politikus úgy vélekedett, hogy nagy a közvélemény nyomása és nagy eredményeket várnak el. „Mindenkinek joga van a csalódottsághoz, de a mi munkánkban kitartónak és következetesnek kell lennünk, mindent megteszünk, hogy a demográfiai megújulásban eredményeket érjünk el” – hangsúlyozta.

Horvát sajtóértesülések szerint hamarosan kormányátalakítás várható Zágrábban. A hírek alapján éppen Nada Murganic lesz az egyik miniszter, akit menesztene kabinetjéből Andrej Plenkovic kormányfő. Ezeket a feltevéseket azonban nem kommentálta kedden a tárcavezető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.