IOM: Több mint 1200 kiskorú migráns vesztette életét 2014 óta

Közel felük a Földközi-tengeren.

MTI
2018. 02. 16. 16:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a számadat kevesebb mint öt százalékát teszi ki az IOM által ez idő alatt feljegyzett haláleseteknek, amelyek során migránsok lelték halálukat. Az IOM szerint a migránsok megközelítőleg 12,5 százaléka 18 év alatti. Az IOM szerint azonban például a 2015-ben a tengeren keresztül Olaszországba és Görögországba érkezett mintegy egymillió ember csaknem negyede gyerek volt, kifejezetten Olaszország esetében pedig 70 százalékuk kísérő nélkül érkezett.

Az IOM szerint ezekből az egymásnak ellentmondó számadatokból következik az, hogy sokkal nagyobb a száma azoknak a gyerekeknek, akik életüket vesztették útjuk során az elmúlt négy évben. A genfi székhelyű szervezet emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy a bekövetkezett halálesetek alig 40 százalékában sikerül csak bizonyosan meghatározni az áldozatok életkorát. Az IOM által 2014 óta feljegyzett 1202 kiskorú haláleset csak 21 százalékában sikerült bizonyossággal meghatározni az áldozatok életkorát. A bizonyosan meghatározott életkorú gyerek áldozatok átlagéletkora 8 év volt. Közülük 58-an egy év alattiak, 67-en pedig 1 és 5 év közöttiek voltak.

A kormányközi szervezet hangsúlyozta, hogy a kiskorú migránsokra vonatkozó egyes információk hiánya miatt nem lehet meghatározni, hogy mely migrációs útvonalak a legveszélyesebbek a kiskorúakra nézve, mindazonáltal a Törökországból Görögországba vezető tengeri útvonal különösen halálosnak számít.

Legalább 396 kiskorú vesztette életét a Földközi-tengeren, miközben Törökországból Görögországba, 164, miközben Líbiából Olaszországba, és 16 lelte halálát, miközben Marokkóból Spanyolországba próbált eljutni. Mivel a Földközi-tengeren feljegyzett 15 ezer haláleset kevesebb mint 20 százalékában szerepelt az életkorra vonatkozó információ, az IOM becslései szerint valójában mintegy 1300 a kiskorú áldozatok száma.

Az IOM ezenkívül 137 olyan halálesetet jegyzett fel Afrikában, 20 olyat a Mexikó és az Egyesült Államok közötti határ mentén, és 18 olyat Európában, amikor gyerekek voltak az áldozatok. Az elmúlt 4 évben életét vesztett kiskorúak közül 803-an Ázsiából és a Közel-Keletről, 171-en Afrikából, 61-en valamelyik amerikai országból származtak. További 167 gyerek esetében nem sikerült megállapítani a származást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.