Iránban is komolyan játszanak: állítólag gyíkokkal kémkedett a Nyugat

Őrizetbe vettek egy akadémikust, aki a börtönben meghalt. A magyarázat abszurdra sikerült.

MTI
2018. 02. 13. 17:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nyugat gyíkokat és kaméleonokat használt fel arra, hogy kémkedjenek Irán nukleáris programjáról – jelentette ki kedden Hasszán Firuzábádi volt iráni vezérkari főnök, az ország legfelső politikai és vallási vezetőjének, Szajed Ali Hameneinek a katonai tanácsadója.

Firuzábádit az Iránban őrizetbe vett környezetvédőkkel kapcsolatban kérdezte a helyi média. A volt vezérkari főnök azt mondta: bár nem ismeri a letartóztatások részleteit, a Nyugat korábban is gyakran használt fel turistákat, tudósokat és környezetvédőket arra, hogy Iránban kémkedjen.

Az ILNA iráni hírügynökségnek nyilatkozva Firuzábádi beszámolt egy néhány évvel ezelőtti esetről, amikor – elmondása szerint – több sivatagi hüllőt találtak olyan külföldieknél, akik Iránba látogattak. Bár azt állították, hogy adománygyűjtés céljából érkeztek Iránba, a birtokukban lévő hüllők felkeltették a hatóságok gyanúját. „Felfedeztük, hogy az állatoknak a bőre vonzza az atomsugarakat, és »nukleáris kémként« viselkedve próbálnak kutakodni az uránbányák és Irán nukleáris tevékenysége után” – mondta Firuzábádi.

Iránban széles körű visszhangot váltott ki, hogy az őrizetbe vett környezetvédők egyike, Kávusz Szejjed Emámi neves akadémikus és ökológus nemrég életét vesztette egy teheráni börtönben. A 63 éves, iráni–kanadai állampolgárságú férfi volt az igazgatója a Perzsa Vadvilág Alapítványnak, amely a veszélyeztetett fajok védelmével foglalkozik Iránban. Szejjed Emámit január 24-én vették őrizetbe, a börtönben bekövetkezett haláláról pénteken értesítették a családját, amelynek azt mondták, hogy a férfi öngyilkosságot követett el. „Mindenkit sokkolt a hír” – nyilatkozta egy névtelenséget kérő egyetemi tanár, aki jól ismerte Emámit. A tudós nemrég tért vissza Kanadából, ahol kutatásokat vezetett.

Egy meg nem nevezett iráni igazságügyi forrás vasárnap azt mondta, hogy Emámi bevallotta bűneit egy kémkedéssel kapcsolatos ügyben. Abbász Dzsafari Dolatabádi teheráni főügyész szombaton arról beszélt, hogy az utóbbi időben több környezetvédelemmel foglalkozó személyt vettek őrizetbe kémkedés gyanújával. Tájékoztatása szerint a gyanúsítottak tudományos és környezetvédelmi projektek kivitelezése során bizalmas információkat gyűjtöttek stratégiai jelentőségű helyszínekről – jelentette az IRNA iráni állami hírügynökség. Az iráni főügyész úgy fogalmazott: Emámi azért követett el öngyilkosságot, mivel tudta, hogy számos vallomás, köztük a sajátja is terhelő rá nézve.

Hétfőn vezető iráni akadémikusok fordultak Hasszán Róhani iráni államfőhöz levélben azzal a kéréssel, hogy magyarázatot követeljenek az akadémikus börtönbeli halálának körülményeiről, a férfi családja pedig halottszemlét akar. Az Emámi haláláról közölt hivatalos verziót mind a tudományos élet jeles képviselői, mind a családtagok megkérdőjelezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.