Kártérítést fizet a fukusimai TEPCO vállalat egy 102 éves férfi öngyilkossága miatt

Lakóhelye elhagyására kötelezték az idős férfit, most 35,8 millió forintnyi összeget kell fizetniük.

MTI
2018. 02. 20. 16:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kártérítés megfizetésére kötelezte a fukusimai atomerőművet üzemeltető TEPCO vállalatot egy japán bíróság egy 102 éves férfi öngyilkossága miatt, aki nem tudta elviselni, hogy el kell hagynia otthonát a 2011 márciusában bekövetkezett atomerőmű-baleset után. Fukusima prefektúra egyik bírósága 15,2 millió jen (35,8 millió forint) kártérítés kifizetésére ítélte a vállalatot Okubo Fumio hozzátartozói részére – közölte a család ügyvédje, Jaszuda Jukio. A férfi volt a Fukusima 1. erőműtől 40 kilométerre fekvő Iitate falu legidősebb lakója. Azután végzett magával, hogy a kormány 2011 áprilisában elrendelte: az atomerőmű-baleset során sugárszennyeződést szenvedett térség lakóinak ki kell költözniük otthonaikból. „Túl sokáig éltem” – mondta hozzátartozóinak, amikor az evakuálásról értesült.

A bíróság szerint a férfit az késztette öngyilkosságra, hogy a kötelező evakuálás miatt attól félt, a továbbiakban terhére lesz a rokonainak. „A bíróság elismerte a falu legidősebb lakosa által átélt szörnyű tragédiát, aki otthonában akarta bevégezni az életét” – mondta az ügyvéd. A TEPCO-t korábban már elítélték két, evakuációra kényszerített fukusimai lakos öngyilkossága miatt.

A japán partok mentén 2011. március 11-én történt 9-es erősségű földrengést követő cunami elárasztotta a fukusimai atomerőművet, tönkretette a hűtőrendszerét, és a hat reaktor közül háromban teljes zónaolvadás történt. Több tízezer lakosnak kellett elhagynia az otthonát vagy földjét a sugárzásveszély miatt. A cunamiban több mint 18 ezer ember halt meg vagy tűnt el, az 1986-os csernobili katasztrófa óta legsúlyosabb atomerőmű-baleset áldozatainak hivatalos számát azóta sem tették közzé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.