Kína atomerőművekkel fűtené a nagyvárosait

A megapoliszok távhőjét alacsony hőmérsékletű nukleáris fűtőreaktorokkal biztosítanák.

MTI
2018. 02. 08. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A városok légszennyezésének csökkentése érdekében a távfűtési igények kielégítésére alkalmas atomerőművek létesítéséről indított megvalósíthatósági tanulmányt a kínai országos energiafelügyelet – írja a kínai People\'s Daily Online hírportál a Thepaper.cn kínai nyelvű portál beszámolóját idézve.

A médiaértesülés szerint a kínai energiahivatal szükséghelyzeti akcióterv kidolgozásával, atomerőmű létesítéséhez megfelelő telephely kiválasztásával és a helyi lakosság körében közvélemény-kutatás elvégzésével bízta meg a Csinghua Egyetemet és a China General Nuclear Power Group (CGN) vállalatot.

A társaság vezérigazgató-helyettese a Thepaper.cn-t arról tájékoztatta, hogy a Csinghua Egyetem által kifejlesztett alacsony hőmérsékletű nukleáris fűtőreaktor nagy hatásfokkal és biztonságosan alkalmazható ipari célú gőztermelésre. Elmondta: amennyiben a projekt kielégíti a vele szemben támasztott követelményeket, megkezdhetik a nukleáris fűtőreaktorok tömeges gyártását.

Kína a súlyos légszennyezés csökkentésében és a szénfelhasználás visszaszorításában nagy szerepet szán az atomenergiának. A program keretében az államtanács januárban a két vezető atomenergia-ipari vállalat átszervezéséről hozott döntést; ennek célja az atomenergia békés felhasználása terén meglévő kutatási-fejlesztési kapacitásuk fokozása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.