Kiolvadhat egy titkos amerikai atomrakéta-bázis a grönlandi jégtakaró alól

A felmelegedés kiszámíthatatlan károkat okozhat a diplomáciában is.

MN
2018. 02. 21. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felszínre kerülhet egy titkos amerikai atomrakéta-bázis Grönlandon, miután az elmúlt időszakban felgyorsult a jégtakaró olvadása – írta a The Sun brit napilap online kiadása.

A „Jégféreg projekt” keretében, 1959-ben megépített nukleáris katonai támaszpont létezésére először 1995 januárjában derült fény, amikor a dán Külpolitikai Intézet (DUPI) vizsgálatot folytatott a nukleáris fegyverek Grönlandon való használatáról, illetve tárolásáról. Az amerikai hadsereg a mintegy 4 kilométernyi alagútrendszert magában foglaló bázist 1967-ig használta, atomfejjel felszerelt ballisztikus rakétákkal vették célba innen a Szovjetuniót.

A bezáráskor arra számítottak az Egyesült Államok katonai döntéshozói, hogy a hó- és jégréteg örök időkre biztonságosan magába zárja az ott hagyott anyagokat, ám azóta a sarki jégtakaró olvadása hatott a „Jégféregre”, és megmozgatott már a támaszpontról származó mérgező hulladékot is – emlékeztet a cikk.

A következmények a környezetvédelmi kárelhárításon túl váratlan politikai és diplomáciai konfliktushoz vezethetnek az Egyesült Államok és szomszédai között – vetette fel nemrég egy egyetemi kutatók által készített tanulmány. Ugyanis az érintett országok között vita robbanhat ki nemcsak a helyben élők védelmének és a helyi környezeti viszonyok helyreállításának a költségeiről, hanem arról is, hogy ki állja a rehabilitáció költségeit olyan harmadik országok esetében, amelyekbe a mérgező hulladéktömegek ugyancsak elsodródhatnak. A „Jégféreg” kárelhárítási költségeiről szóló vitákba két éve már belebukott a grönlandi külügyminiszter – emlékeztet a tanulmány.

Az egykor szigorúan titkos atomrakéta-támaszpontot jelenleg mintegy 35 méteres jégréteg fedi. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.