Kivégzéseket állítottak le Texasban és Alabamában

Egyik amerikai államban nem találtak az elítélten megfelelő vénát a méreginjekció bekötéséhez.

MTI
2018. 02. 23. 8:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Texasban a 38 éves Thomas Whitakert azért ítélték el, mert 2003-ban meggyilkolta 51 éves anyját és 19 éves öccsét. Apját pedig mellbe lőtte. A mélyen vallásos apa azt mondta, megbocsátott fiának, és nem akarja, hogy kivégezzék. Mint mondta: a halálbüntetés végrehajtása csak növelné fájdalmát. Az illetékes texasi testület az elítélt apjának szívhez szóló érvelése után kedden egyhangúlag azt javasolta, hogy a férfi kapjon kegyelmet.

A republikánus Greg Abbott életfogytiglanra változtatta az elítélt büntetését, kizárva a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségét. Legutóbb több mint tíz éve volt példa hasonlóra Texasban.

Alabama szövetségi államban is leállítottak egy kivégzést. A 61 éves Doyle Hammet azért ítélték halálra, mert 1987-ben meggyilkolt egy motelalkalmazottat. Hamm kivégzését néhány órával elhalasztották, hogy az amerikai legfelsőbb bíróságnak maradjon ideje fellebbezésének megvizsgálására. Ügyvédei azzal érveltek, hogy a férfi halálos beteg, és az erei olyan állapotban vannak, ami nem teszi lehetővé a méreginjekció beadását. Ezután a büntetés végrehajtását leállították, mert a szövetségi hatóságoknak nem volt elég idejük fölkészíteni a rabot. A kivégzés adott napra van kitűzve, és éjfél utánig húzódott volna a végrehajtás előkészítése – mondta Bob Horton illetékes szóvivő.

Floridában viszont kivégezték a 47 éves Eric Branchet, mert 1993-ban megerőszakolt és meggyilkolt egy főiskolai hallgatót – közölték a helyi hatóságok. Ő volt a negyedik ember, akit az idén az Egyesült Államokban kivégeztek, az előző három halálos ítéletet Texasban hajtották végre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.