Közel tízezren tüntettek Brüsszelben a belga kormány migrációs politikája ellen

A felvonulók emberségesebb menekült- és bevándorláspolitikát követeltek.

MTI
2018. 02. 26. 5:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem tízezren vonultak utcára vasárnap Brüsszelben, hogy tiltakozzanak a belga kormány migrációs politikája ellen. A felvonulók emberségesebb menekült- és bevándorláspolitikát követeltek, illetve azon törvénytervezet visszavonását, amelynek értelmében a rendőrség házkutatást tarthatna az országban tartózkodó, papírok nélküli bevándorlókat elszállásoló lakosoknál. A szervezők szerint a jogszabály ellentétes az ország alapértékeivel.

A brüsszeli északi pályaudvar környékén nagy számban táboroznak olyan – főként szudáni – bevándorlók, akik nem nyújtanak be menedékkérelmet Belgiumban, azt várva, hogy továbbutazhassanak Nagy-Britanniába. Januárban kétszer is hasonló demonstrációt tartottak a belga fővárosban, miután kitudódott, hogy hatósági akció készül a Maximilian parkban tartózkodó migránsokkal szemben, akiket civilek még a rendőrök kiérkezése előtt elszállásolták az otthonukban.

„Már kezdettől fogva kapunk információkat rendőröktől az ellenőrzésekről és őrizetbe vételekről, ami azt mutatja, hogy még a rendőrség sorain belül is vannak, akik elégedetlenek amiatt, hogy ezen embertelen menekültpolitika eszközeként használják fel őket” – mondta az egyik szervező.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.